Forsker: Udflytning giver endnu flere arbejdspladser

Antallet af job kommer til at stige med 50 procent oveni de udflyttede arbejdspladser. Vækst og øget selvværd er forklaringen.

Der er langt flere job i sigte, når de statslige arbejdspladser flytter. De skaber nemlig flere job i modtageområdet.

1.200 statslige job i Region Sjælland inden udgangen af næste år kan vise sig at blive en endnu bedre forretning end forventet.

For man kan roligt i første omgang lægge halvtreds procent altså yderligere 600 afledte job oveni. Det mener Klaus Lindegaard, der på SDU har forsket i netop udflytning af statslige arbejdspladser.

Her har han blandt andet skelet til erfaringer fra England, der siger halvtreds afledte arbejdspladser for hver hundrede udflyttede job.

Og måske kan det blive endnu mere. For de mange job skaber en øget dynamik i området, siger Klaus Lindegaard.

- Det giver øget selvværd i modtageområder, og hvis man dedikerer ressourcer til den nye kontor- og vidensarbejdsplads og sætter den i spil i samarbejde med det lokale erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne,så er det med til at fremme den vækst, der er i forvejen, forklarer han.

I Væksthus Sjælland er direktør Mads Vadzky Kragh heller ikke et øjeblik i tvivl om, at de mange statslige job kaster ekstra arbejdspladser af sig. Mange mennesker vil kunne se nye muligheder for dem og deres virke.

- Når der flytter en offentlig eller privat arbejdsplads for den sags skyld til Næstved eksempelvis, så vil der også være en afledt effekt af det i form af andre arbejdspladser til håndværkeren, rådgiveren eller forskellige erhverv, uddyber han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.