Forslag fra planteavlerne: Plastik skal fremover laves af planter

Plastik produceres af olie, men det kan også laves af bionedbrydelige materialer.

Planteavlen i Danmark skal fremover være med til at reducere CO2-forbruget, hvis det står til formanden for planteavlerne. (Foto: Line Rasmussen DR Fyn)

Landbruget står for lige så stor en klimabelastning som transportbranchen, men nu forsøger planteavlerne at lancere en grønnere stil:

Formanden for planteavlerne, Torben Hansen, siger, at planter i fremtiden kan afløse olie på en lang række punkter: Biobrændstof og bioplastik blot for at nævne nogle.

- I stedet for at vi laver plastik af fossile brændstoffer, som så flyder rundt i verdenshavene, kan vi lave det af bionedbrydelige materialer fra planter, siger han.

Torben Hansen forklarer, at planter kan producere mange af de ting, som fremtidens samfund har brug for; eksempelvis råstoffer, indsatser i biler, og mange andre ting, der kan laves af bioplastik.

Meldingen bliver modtaget positivt af klimaformidler, tidligere tv-meteorolog Jesper Theilgaard:

- Det er særdeles positivt, at landbruget melder sig ind i kampen for at reducere CO2-udledningerne, siger han.

Landbruget står i dag for omkring en femtedel af udledningen af CO2 herhjemme. Det er lige så meget som transportsektoren.

Derfor ved landbruget godt, at de skal levere, siger Jesper Theilgaard:

- Landbruget ved godt, at de er en stor spiller i drivhusgasregnskabet. Derfor ved de også, at der skal findes nogle områder, hvor de uden at ødelægge erhvervet, kan byde ind.

Klima-udspillet fra Torben Hansen bliver dog langtfra mødt med klapsalver fra kender og kritiker af landbruget, miljøjournalist Kjeld Hansen fra Stevns.

Han mener, at det nye klima-udspil indeholder alt for meget snak og for lidt handling:

- Belastningen stiger og stiger hele tiden. For hvert eneste år, der går, stiger belastningen fra landbruget, fordi landbruget producerer mere og mere, mens vi snakker om mere forskning.

Derfor mener Kjeld Hansen, at klima-udspillet fra Torben Hansen er et "stunt":

- Jeg vil næsten vove at påstå, at det her er varm luft.

Men Torben Hansen forsikrer, at landbruget er opsat på at bidrage væsentligt til en lavere udledning af drivhusgasser:

- Jeg hundrede procent sikker på, at vi som erhverv kommer til at levere på den her, for det er en megatrend, der fylder rigtig meget, så jeg tror egentlig også, vi gør os selv stor glæde, ved at tage udfordringen alvorlig, og det gør vi.

Facebook
Twitter