Forsvarsforlig giver Steen livstidspension: Det har været en lang kamp

Det nye forsvarsforlig ligestiller skadede veteraner.

Steen Albion var i 1991 udsendt til Kuwait. Nu kan han få pension på linje med alle andre soldater. (© (c) privatfoto)

Steen Albion var i 1991 udsendt som soldat for Danmark i Kuwait. Udsendelsens oplevelser har betydet, at Steen lider af PTSD.

Tidligere har han ikke kunnet få forsvarets livstidspension på trods af sin sygdom. Førhen havde soldater udsendt før 14. august 1996 nemlig ikke mulighed for pension på grund af deres skader.

Derfor glæder det ham, at der nu er udsigt til, at han bliver ligestillet med soldater, der har været udsendt efter skillelinjen i 1996.

- Jeg er rigtig glad på både mine egne og mine kollegaers vegne, men jeg sælger ikke skindet, før bjørnen er skudt. Jeg vil gerne se, hvordan det hele ender først, siger han.

Steen Albion har i mange år kæmpet for, at soldater, der som ham var udsendt før 1996, også havde mulighed for at få livslang pension. Det var uretfærdigt, siger han.

- Den indsats, vi har ydet for både FN og Danmark, har været lige så prisværdig som de mennesker, der har været i Afghanistan, som der har været meget fokus på. Vi andre er blevet ladet lidt i stikken, siger han.

I 1991 var Steen Albion udsendt til Kuwait under Golfkrigen. (© (Privatfoto).)

PTSD-lidelsen betyder, at Steen Albion opholder sig det meste af tiden i et sommerhus i Odsherred. Han kan ikke holde ud at være sammen med mennesker i for lang tid.

- Jeg får meget let angst og bliver stresset, og der skal ikke ret meget til, før noget slår mig omkuld ude i samfundet. I mit eget selskab har jeg styr på tingene, så jeg bor isoleret i mit lille sommerhus for at få fred og ro, så min dag kan fungere, siger han.

Det nye forsvarsforlig blev vedtaget i går af Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.