Forud for udsendelse til Estland: Danske soldater trænes i at undgå kvindelige russiske spioner

Udover kamptræning har de danske tropper forberedt sig på trusler fra internettet.

200 danske soldater rejser om to uger til Estland som en del af en stor NATO-bataljon. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2013) (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Omkring 140 kampklare soldater fra Antvorskov Kaserne i Slagelse bliver fra den 10. januar en del af en trop på 200 danske soldater, der skal hjælpe en stor Nato-bataljon med at afskrække Rusland fra at være aggressiv over for de baltiske lande.

Steen Wegener, oberstløjtnant ved Antvorskov Kaserne, fortæller, at det er ovre de dage, hvor danske soldater kan nøjes med kamptræning forud for en udsendelse.

De danske soldater, der bliver udstationeret langs grænsen mod Rusland, bliver nemlig også instrueret i cyber-sikkerhed. Blandt andet er de blevet bedt om at tage sig i agt for såkaldte "honey traps".

En "honey trap" fungerer som en fælde i form af en henvendelse fra en kvinde, der kontakter soldaterne, når de har fri – både på internettet og uden for basen - med det formål at lokke informationer ud af dem.

- Det lyder meget spionagtigt med smukke piger, der vil forføre danske soldater og få dem til at røbe militære hemmeligheder, men risikoen er der. Så det har vi talt meget med soldaterne om, så de ved, at der nok er nogle, som vil prøve at smigre sig ind på dem, siger han.

Generelt har cyber-sikkerhed været på dagsordenen for de danske soldater for at sikre, at fortrolige oplysninger ikke ender i de forkerte hænder, siger oberstløjtnanten:

- En trussel er også cyber-udfordringer med folk, der får stjålet deres koder eller på anden måde bliver fanget i nogle online usikkerhedsmomenter, så det skal vi sikre.

Kampklare tropper

Men selvom soldaterne har brugt tid på forberedelse af online sikkerhed, så understreger Steen Wegener, at tropperne også forberedt på kampsituationer:

- Hvis vi skal være en troværdig partner, så skal vi også være troværdige i evnen til at kæmpe, så vores primære opgave har været at træne som en militær enhed, som vi indsætter, siger han og fortsætter:

- Men vi skal også være til stede, så vi flytter vores hverdag fra Antvorskov Kaserne til Estland. Derfra vil vi fortsætte med at gennemføre øvelser og med at uddanne vores soldater.

Et bredt politisk flertal i Folketinget bakkede i maj 2017 op om at udsende soldater til NATO’s tilstedeværelse i Baltikum og Polen, hvor de skal være i 12 måneder. Soldaterne fra Antvorskov Kaserne bliver sendt af sted fra Roskilde Lufthavn den 10. januar.