Fra i dag kan du købe nytårskrudt: Priserne er skudt i vejret

Priserne på fyrværkeri er steget med omkring 30 procent på grund af dyrere produktion og fragt fra Kina.

"En stor familiepakke, som er ret populær, der indeholder batterier og bomber, kostede sidste år 1.349 kroner. I år koster den 1.649 kroner", fortæller Brian Lang Petersen, der er administrator hos fyrværkeriimportøren DPA Fireworks i Fensmark på Sydsjælland. (Foto: © Julie Vestergaard, DR)

Når den helt store nytårsraket skal tændes lige efter rådhusklokkerne nytårsaften, bliver både det store brag og de flotte farver en del dyrere at nyde, end det var tilfældet sidste år.

Prisen på alt fra raketter og batterier til bomberør og heksehyl stiger nemlig med omkring 30 procent, fordi de kinesiske producenter har hævet prisen, ligesom fragten til Danmark er blevet markant dyrere.

Derfor vil et batteri, der sidste år kostede 700 kroner, i år koste omkring 900 kroner.

Det fortæller Brian Lang Petersen, der er administrator hos fyrværkeriimportøren DPA Fireworks i Fensmark på Sydsjælland.

- Vi har haft en stigning på 10-20 procent på prisen i Kina og også en flerdobling på fragten. Det er vi simpelthen nødt til at lægge på varerne. Vi kan ikke tage det selv, siger han.

Han bakkes op af direktør i Fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen, der fortæller, at fragten på landsplan er steget med 90 millioner kroner i forhold til sidste år.

- Det er utopisk at tro, at branchen kan spise den omkostning.

Håber på lang lunte hos kunderne

Selvom fyrværkeripriserne er på himmelfart, så håber Brian Lang Petersen ikke, at de skræmmer kunderne væk. For mange er traditionen og festlighederne nemlig vigtige at holde fast i, mener han.

- Jeg tror, folk nok skal købe nogenlunde det samme, som de plejer. Det er under halvdelen af befolkningen, der køber fyrværkeri normalt. Og dem der gerne vil have fyrværkeri, de skal nok også spare penge sammen til det, siger han.

Og det har han muligvis ret i.

I hvert fald hvis man spørger Paw Arentoft, der bor i Gåbense på Falster. Sidste år brugte han op mod 18.000 kroner på fyrværkeri til nytårsaften, og han har ingen forventning om at holde sig tilbage i år.

- Vi er jo alle sammen nødt til at skulle betale nogle ekstra penge, for alt der sker i dag. Så der er ikke så meget at gøre ved det. Er det godt, så køber jeg det alligevel. Så må jeg spare penge et andet sted, siger han.

Der skal nemlig være plads til at fejre nytåret med et brag, mener han.

- Det er det eneste tidspunkt på året, hvor du kan skyde noget af, der siger 'bang' uden af blive anmeldt for det. Så hvis man er til eksplosioner og lidt fest og farver, så er det jo det.

Der bliver lagt omkring 30 procent til sidste års priser på alt fra bomberør, raketter og heksehyl. (Foto: © Julie Vestergaard, DR)

Det er dog ikke alle kunder, der holder helt så meget fast i bomberør og raketter i år.

For Rasputin Brandt fra Næstved kan de store prisstigninger nemlig godt få ham til at droppe den ellers traditionsrige familiepakke.

- Det er jo bare fyrværkeri. Altså det er jo bare noget pænt noget oppe i himlen. Hvis det er blevet helt absurd meget dyrere, så lader jeg være med det. Det tror jeg er logik for burhøns, siger han.

Selvom det fra i dag er tilladt at sælge og købe fyrværkeri, er det først tirsdag d. 27. december, at det er tilladt at fyre nytårskrudtet af.