Fra industri til hip bydel: Havnebyer investerer milliarder i fornyelse ved vandet

Milliard-vision i Næstved skal skabe boliger, butikker og svømmehal ved kajen.

Et forslag til, hvordan fremtidens havnepromenade i Næstved kan se ud om 20-30 år. (Foto: Næstved Kommune)

Næstved kan se frem til at få en helt ny bydel.

Sådan lyder den vision, som Næstved Byråd snart præsenterer for byens indbyggere.

Ifølge lokalpolitikerne i Næstved Kommune skal byens havneområde udbygges over de kommende 20-30 år, blandt andet med boliger til 6.000 beboere, butikker, cafeer og en ny stor svømmehal.

For et helt nyt havneområde vil både være attraktivt for tilflyttere og skabe rammer for mere liv i byen, understreger Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S):

- Vi håber på, at vi kan få nogle af lystbådene ind i Næstved Havn, og vi håber, at nogle af vores søsportsklubber som kano- og kajakklubben vil være interesseret i at flytte ind på nogle af de store havnearealer og få et nyt klubhus, og så håber vi på, at der kan bo 6.000 mennesker i forskellige typer boliger.

  • Næstved Kommune har en vision om at skabe en hel ny bydel ved havnekanten, hvor en ny svømmehal, boliger og cafeer skal placeres. (Foto: Næstved Kommune)
  • Nye boliger, cafeer og en ny svømmehal skal i fremtiden gøre Næstved til et mere attraktivt sted at bo. Det her er et forslag til, hvordan fremtidens havnekant ved Næstved Havn kan se ud.
1 / 2

Ifølge borgmesteren skal der investeres i omegnen af en milliard kroner for at føre det store projekt ud i livet - og der er allerede flere private investorer, som har vist interesse.

- Der har været et par pensionskasser, som har rettet henvendelser og private investorer, som bygger rundt omkring i Danmark, og som siger, at Næstved er attraktiv, fortæller han.

Carsten Rasmussen forventer, at man i bedste fald kan gå i gang med arbejdet allerede om tre år.

Langtidsprojekter holder i Holbæk

Og sådan et stort og langsigtet projekt kan faktisk godt lykkes.

Det har man erfaret i Holbæk, hvor man de seneste 15 år har bygget og udviklet på havnen.

Det har betydet, at indbyggertallet er steget, og at havnen er blevet en integreret del af byen, mener formand for kommunens politiske havneudvalg, Michael Suhr fra de konservative:

- Havnen er Holbæks DNA. Havnen er Holbæks vartegn. Det skal det også være, for vi skal leve af pendlere og turister, som skal ned på havnen i Holbæk og have en rejemad og en flaske hvidvin.

Arbejdet med en lignende bydel i Næstved vil - ifølge byens borgmester - koste op mod én milliard kroner og kan i bedste fald sættes i gang inden for de næste tre år.

For en måned siden offentliggjorde Guldborgsund også store fremtidsboligplaner ved Nykøbing Ø - en ny, kunstig ø med plads til 800 boliger og 2.500 beboere.

'Havnearealer er attraktive'

Hvis det er nogle byer, som har en central beliggehed, så er det nu, man skal satse på fremtiden, lyder det fra Ellen Højgaard Jensen, der er direktør i Dansk Byplanlaboratorium:

- Havnearealer er meget attraktive. Folk, der har boet ude i omegnen vil gerne flytte ind til byen og få de herlighedsværdier ved at kigge udover vandet. Det er noget, som godt kan tiltrække folk.

Men det er ikke hvilken som helst havneby, som kan skabe vækst ved at bygge boliger ved havnen, lyder det fra Ellen Højgaard Jensen.

- Det skal være en centerby for et større område, fordi folk har det med at flytte ind til de større byer i øjeblikket, så der skal være et potentiale for at få fyldt boligerne op.

Et af Næstveds varetegn, grafittiportrættet af en marokkansk fisker malet af kunstneren Hendrik Beikirch i 2015, bliver en integreret del af byens fremtidsvisioner. (Foto: Næstved Kommune)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk