Fra rod til rollemodel på to hjul

PORTRÆT: Cykelrytteren Mohamed Mujel har fået bøllebank i cykelløb og kæmpet sig ud af rollen som rod i et socialt belastet boligområde. Nu vender han tilbage til sit gamle kvarter for at vise, at der er en vej ud, hvis man ikke giver op.

- Det gav mig nogle nye synsvinkler at cykle. Jeg er en rigtig dårlig taber, og da de andre drillede mig med, at jeg var for tyk, tænkte jeg, at jeg skulle vise dem, at jeg sagtens kunne cykle, siger Mohamed Mujel. (Foto: masterfotografie © masterfotografie)

Som han kommer kørende i stramt tøj og med fancy solbriller - på en cykel med carbonstel og det bedste, der kan opdrives på gear-fronten - ligner han en hvilken som helst ung cykelrytter.

Men Mohamed Mujel på 19 år har oplevet mere end de fleste på sin alder og er stålsat som få på at nå sit mål: At blive professionel cykelrytter, inden der er gået fem år.

Lige nu bor han i Milano og kører skrappe løb mod de bedste ryttere på sin alder. Det sker som del af det lille italienske cykelhold, FLY Cykling Team U23 Elite. Men historien begynder langt fra Milano og de kuperede italienske landeveje. På Motolavej i Korsør.

Voksede op i ghetto

Motalavej optræder mest i medierne, når der er ballade. Som ved nytårstid for nogle år siden, da biler blev sat i brand, og der blev fyret raketter af mod brandvæsenet.

Siden er det gået nærmest upåagtet hen, at kvarteret er blevet langt mere roligt, men det figurerer stadig på ghettolisten og må betegnes som et socialt belastet boligkvarter.

Her voksede Mohamed Mujel op i en familie med palæstinensisk baggrund. Seks søskende er de - alle født på Slagelse Sygehus.

Det lå ikke i kortene, at han skulle blive cykelrytter. Tværtimod.

- Jeg var en lille bandit og lavede mange problemer som lille. Jeg lavede ballade i skolen - der var altid noget. Jeg og de andre drenge i kvarteret generede dem, vi kunne komme til at genere, og jeg var ligeglad med det hele, siger Mohamed Mujel.

 • Cykelrytteren Mohamed Mujel - her fotograferet som model på Vesterbro i København. (Foto: Carsten Snejbjerg © Carsten Snejbjerg)
 • Mohamed Mujel arbejder af og til som model ved siden af cyklingen. (Foto: Carsten Snejbjerg © Carsten Snejbjerg)
 • Vesterbro har dannet baggrund for nogle af Mohamed Mujels modelbilleder. (Foto: Carsten Snejbjerg © Carsten Snejbjerg)
1 / 3

Han husker, at han deltog i "nogle rigtigt hårde ting", slåskampe og ballade.

Tour de France tændte gnisten

En kammerat havde i første klasse introduceret ham til cykling, og selv om han i første omgang blev skuffet, fordi det bare var en cykel og ikke noget med motor, syntes han alligevel, at han kunne få fart på.

I flere måneder kom han i den lokale cykelklub, før han mistede interessen.

En del år senere blev han som 13-årig ramt af en bil og måtte ligge i sengen nogen tid lige midt under Tour de France. Og synet af de flotte ryttere i verdens hårdeste cykelløb vækkede noget i ghettodrengen. Det gav et nyt perspektiv, og da han kom på benene, måtte han op på cyklen igen.

- Det gav mig nogle nye synsvinkler at cykle. Jeg er en rigtig dårlig taber, og da de andre drillede mig med, at jeg var for tyk, tænkte jeg, at jeg skulle vise dem, at jeg sagtens kunne cykle, siger Mohamed Mujel, der fryder sig lidt over, at dem, der i sin tid drillede, nu kommer og beder om gode råd.

Droppede balladen

Cyklingen blev vigtigere og vigtigere, og træningen betød, at der heller ikke var tid til at hænge ud med kammeraterne.

- Jeg kunne også se fra vinduet, når jeg var træt efter træningen, hvad der foregik i kvarteret - al balladen, og jeg tænkte, at jeg aldrig ville kunne blive cykelrytter, hvis jeg selv var med i det, husker Mohamed Mujel.

I dag ryster han lidt på hovedet af rødderne.

- Jeg er blevet fornuftig og ser helt modsat på at lave ballade, Der er masser af muligheder, hvis man bare vil det. De tror ikke, der er nogle muligheder, men det er der, reflekterer han.

 • Mohamed Mujel er cyklet fra ghettoen og ud på landevejene og håber på en fremtid som professionel cykelrytter. (Foto: Dario Belingheri © Dario Belingheri/BettiniPhoto¬©2016)
 • Mohamed Mujel er cykelrytter i Italien på FLY Cykling Team U23 Elite. (Foto: Dario Belingheri © Dario Belingheri/BettiniPhoto¬©2016)
 • I øjeblikket træner Mohamed Mujel til Danmarksmesterskabet for U23-ryttere. (Foto: Dario Belingheri © Dario Belingheri/BettiniPhoto¬©2016)
1 / 3

Trods kritikken har Mohamed Mujel bevaret kærligheden til kvarteret og glæden over kammeratskabet. Derfor vil han gerne gøre noget for de unge på Motalavej.

- De er gode mennesker, men mange giver op og tror ikke, det kan være anderledes. De siger til mig, at de ikke ville kunne cykle en kilometer, siger han.

Tilbage som forbillede

I dag, lørdag den 21. maj, vender han tilbage til Motalavej for at vise, at tilværelsen kan være andet end ballade.

Sammen med Kvarterhuset - det lokale beboerhus - har han arrangeret et cykelløb, hvor der ud over ham selv bliver besøg af flere andre cykelryttere. Politiet deltager også med et hold, og familier og unge er mere end velkomne. Og for dem, der ikke har en cykel, vil der i et vist omfang være lånecykler fra Dansk Cykel Union.

Ifølge den ambitiøse rytter selv er der flere formål med løbet. Dels vil han vise, at Motalavej faktisk for det meste er et dejligt og fredeligt kvarter, og dels vil han bevise, at man kan nå sine mål, hvis man kæmper hårdt nok.

- Det er faktisk de "små" selv, der har givet mig ideen til løbet. For ofte har de plaget om en tur på den flotte racer, når jeg vendte hjem fra træning, men det er jo svært at køre med 50 børn og unge på en gang, siger han og fortsætter:

- Så er det en fed følelse at kunne arrangere det her løb.

Han venter omkring 150 deltagere fra hele Slagelse Kommune, og helt fra Horsens er der kommet tilmeldinger til løbet M. Mujel Invitational Race.

Fuld af beundring

Der er ingen tvivl om, at Mohamed Mujel virkelig er en rollemodel, hvis man spørger Karin Sneevang. Hun er projektleder for det boligsociale arbejde på Motalavej og har kendt Mohamed Mujel i flere år.

- For de unge kan se, at det nytter at drømme og gøre noget ved det, man ønsker. Det betyder utroligt meget. De har dyb respekt for det, han gør, og det giver dem håb og lyst til at prøve noget, siger hun og er fuld af beundring for den lokale cykelrytter.

- Det er ni år siden, han sagde, han ville være professionel, og han er godt på vej. Det er beundringsværdigt, at han kan forfølge sit mål og være så standhaftig, mener hun.

Kæmper til det sidste

Men det har ikke været nemt at nå dertil. Selv siger Mohamed Mujel, at det har krævet sin mand, og der har været forhindringer i form af skader og sygdom undervejs. Alligevel har han opnået bemærkelsesværdige resultater.

- For tre et halvt år siden besluttede jeg at gå all in på cykelkarrieren. Det har været hårdt, fordi jeg fik bøllebank i starten, når jeg kørte mod de bedste. Men trods al modgang har jeg troet på, at det ville blive bedre. Det er vigtigt at kæmpe til det sidste, og jeg giver aldrig op, siger han.

Det bekræfter hans coach og rådgiver gennem mange år, den tidligere formand for Korsør Cykelklub Flemming Skov Petersen.

Han kalder Mohamed Mujel en slider, der gerne vil helt til tops. Lige nu befinder han sig i midterfeltet af A-rækken herhjemme, men han har stort udviklingspotentiale, vurderer Flemming Skov Petersen. Han tilføjer, at Mohamed Mujel mentalt set har en særdeles kraftig rygrad.

- Han er optimist og dukker op som en prop, hvis han har haft modgang, beskriver Flemming Skov Peteresen.

Fik dyr racercykel af bankmand

Modgangen har blandt andet været økonomisk og praktisk. For eksempel prøvede Mohamed Mujel at uddanne sig til cykelmekaniker, men trods intens jagt efter en praktikplads, var der ingen ledige stillinger.

Der har heller ikke altid været så mange penge, og det er dyrt at købe en racercykel. Men her tilsmilede heldet Mohamed Mujel, da han efter de mange afslag på praktikpladser kom med på ungdomsholdet Team Quickly Odder.

Først måtte han låne formandens alt for store cykel. Men en dag, mens han arbejdede på deltid i et cateringfirma, blev han ringet op af bank- og finansmanden Lars Seier Christensen, der havde hørt hans historie og tilbød ham en drømmecykel med alt, hvad der hører til.

Mohamed Mujel har fået en cykel af finansmanden Lars Seier Christensen. (Foto: John R. Sneevang © John R. Sneevang)

Det er den cykel, han i dag lufter, når han fører an i sit helt eget cykelløb i det gamle boligkvarter, hvor han i bogstaveligste forstand er gået i udbrud og har fuldført udviklingen fra rod til rollemodel på to hjul.

Blå bog:

 • Født 18. november 1996

 • Har tre søstre og to brødre

 • Har gået på Broskolen i Korsør

 • Bor nu i Milano, Italien

 • Opholder sig i øjeblikket i Danmark, mens han forbereder sig til U23 Danmarksmesterskabet den 28. maj.

Facebook
Twitter