Fra storby til udkant: Tilflytterforældre sætter liv i den gamle købstad

Tilflytteren Stella Nybrud samler børnene i den lille by Nysted til leg.

(Foto: © Lis Vibeke Læse Olsen)

- Tre, to, en, NU!

Barnestemmerne runger, mens børnene løber om kap i den gamle gymnastiksal i Nysted på Lolland. Her mødes børnene hver fredag for at lege, tumle, tegne og lære nye venner at kende.

Det ugentlige samlingspunkt er startet af tilflytterne Stella og Andreas Nybrud, der er flyttet fra Amager til den gamle købstad.

De har nu boet seks år i byen, men følte, der manglede noget at lave for børnene i Nysted. Så i 2016 startede de Facebook-gruppen "Børneliv i gl. Nysted kommune". I dag har gruppen 290 medlemmer, eller forældre til nye legekammerater om man vil.

For selvom det er svært at flytte til udkantsdanmark, så bliver det nemmere, hvis man selv engagerer sig i lokalsamfundet, mener Stella Nybrud:

- Jeg er selv vokset op i lejlighed, hvor der var mange andre børn lige nede på legepladsen. Men her i Nysted er der større afstand og færre børn, så det skal planlægges, hvis man skal mødes og komme hinanden ved, siger hun.

Det er tre familier, som på skift står for at arrangere fredagshygge i Nysteds gymnastiksal, skattejagter og andre børnearrangementer, fortæller Stella Nybrud. (Foto: © Lis Vibeke Læse Olsen)

Men siger man bare, "Hey, jeg laver en gruppe," og så kommer den?

- Det gjorde jeg. Og så var der mange, der bakkede op om det. Så det er lykkedes, fordi folk synes, det er et godt initiativ, siger Stella Nybrud.

12-årige Markus Norling Larsen fræser afsted gennem gymnastiksalen med de andre børn. Og han er glad for, de kan mødes for at lege:

- Ellers ville jeg nok bare sidde derhjemme og spille på min Playstation, siger han stakåndet.

Og selvom byen ikke er stor, så har han endda fået nye venner:

- Jeg har både fået kammerater fra fjerde og tredje klasse på min skole, som jeg slet ikke kendte før, siger han.

En slags legeonkel

I de hvidmalede kommunale lokaler ved siden af gymnastiksalen sidder de børn, der hellere vil være kreative end løbe om kap. De tegner og sætter plastikperler på snor, så det bliver farvestrålende halskæder og armbånd.

Anker Christoffersen er ifølge eget udsagn blevet en slags legeonkel for de børn, som kommer med til arrangementerne i det gamle rådhus.

Her sidder den frivillige lege-onkel, som han selv kalder sig, Anker Christoffersen og leger med biler og byggeklodser. Lige nu er han sammen med drengen Anton i gang med at bygge en garage, som brandbilen kan sove i:

- Her på mine pensionistdage får jeg igen muligheden for at være en slags legeonkel og have med de små børn at gøre, siger han.

Anker Christoffersen mener, tiltag som familien Nybruds er af enorm betydning for lokalmiljøet:

- Det betyder alt! Så det er fantastik at være med og hjælpe, hvor jeg kan, siger han, inden han igen bliver afbrudt for at lege videre med byggeklodserne.

Noget at lave efter skoletid

Det har taget mange kræfter at få de mange arrangementer til at lykkes. Men der er også gang i arrangementerne i Nysted. På Facebook arrangerer forældrene fællesspisning, skattejagter og fredagsklub efter skoletid på det gamle rådhus.

Nu er byens turist- og erhvervsforening gået med i projektet, for det kan være med til at gøre byen mere attraktiv for eventuelle nye tilflyttere. For folk vil hellere til en by, hvor der sker noget.

Børnene skal have noget at lave efter skole. Det giver nemlig sammenhold. Og netop sammenholdet i den lille by er kommet til at betyde meget for Andreas Nybrud:

- Man kan kigge ud på gaden og se, hvordan butikkerne begynder at lukke. Så er det vigtigt, vi på en eller anden måde kan vise, vi står sammen om den by her, siger han.