Fra tolv til tre lægetjek: 78-årige Bjarne bliver nu tjekket samme dag under samme tag

Holbæk Sygehus sparer kroniske patienter for op mod 16 kontrol- og behandlingsdage om året

Bjarne Jørgensen gik før til lægetjek hver måned. Nu går han kun til tjek en gang i kvartalet. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)

I gennemsnit lider alle danskere over 75 år af fem forskellige kroniske lidelser. Det viser en stor undersøgelse fra Aalborg Universitet, der udkom i sidste uge.

Og det kan betyde mange besøg hos forskellige læger, når hver enkelt sygdom skal tjekkes, kontrolleres og gives svar på.

Men Holbæk Sygehus har måske fundet en løsning, der kan hjælpe de multisyge, med at mindske antallet af gange, de skal til lægen.

For tre år siden oprettede de Medicinsk Fælles Laboratorium, hvor personalet arbejder efter sloganet "samme dag under samme tag", og det viser sig at spare kroniske patienter for op mod 16 kontrol- og behandlingsdage om året.

Her kan multisyge patienter komme til tjek for alle deres sygdomme på én samlet lægetid i stedet for at blive sendt rundt mellem forskellige læger og sygehuse, som det er tilfældet flere andre steder i landet.

Lettere liv med færre lægebesøg

Bjarne Jørgensen fra Kalundborg er en af dem, der nu skal bruge langt færre formiddage hos lægen, efter Holbæk Sygehus oprettede Medicinsk Fælles Ambulatorium.

Hans liv er blevet lettere, fordi han nu kan gå til tjek for både diabetes, højt blodtryk og urinsyregigt samme dag, fortæller han.

- Det er bedre, end hvis jeg skal herhen hver måned. Nu kan jeg nøjes med at komme her tre til fire gange om året, siger han.

Ordningen hjælper også Bjarne Jørgensens hustru Kate Jørgensen. Hun styrer hans medicinering, og for hende er det mere trygt, at de nu har et enkelt sted, hvor de kan få hjælp.

- Det er en dejlig tryghed. Vi ved, at vi ikke skal 117 forskellige steder hen. Vi er her, og der er hjælp at hente, siger hun.

God løsning for både patienter og personale

Holbæk Sygehus oprettede Medicinsk Fælles Ambulatorium i 2016, fordi de opdagede, hvordan multisyge ofte bliver sendt rundt i systemet, fortæller overlæge Henrik Ancher Sørensen.

- Vi var faktisk selv lidt overraskede over, at nogle af vores patienter kom her tyve gange årligt. Så da vi begyndte at tælle på det, tænkte vi, at det må vi kunne gøre bedre, siger han.

Den nye ordning betyder, at lægesekretærerne skal bruge mere tid på planlægning, men overordnet er arbejdet det samme som før, fortæller Henrik Ancher Sørensen:

- Vi laver stort set det samme, mens patienterne får samlet det hele. De får en samlet behandlingsplan, og de får svar på alle undersøgelser, inden de går hjem, siger han.

Facebook
Twitter