Freja er forbillede for andre unge kvinder, der overvejer en erhvervsuddannelse

Et nyt projekt skal hjælpe unge kvinder på FGU videre i erhvervsuddannelse.

18-årige Freja Hansen er i lære som tagdækker (Foto: © Trine Warrer Juul, (C) DR)

På en parkeringsplads i Ringsted er 18-årige Freja Hansen ved at sømme blik på kanten af et nyt tag. Selvom regnen siler ned, og trafikken buldrer forbi, er hun glad.

- Jeg kan rigtigt godt lide at være udenfor, og jeg kan godt lide kulturen på arbejdspladsen, hvor jeg har et godt forhold til min mester, siger hun.

Freja begyndte på gymnasiet ligesom veninderne, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for hende at sidde stille og læse i bøger. Derfor droppede hun ud og begyndte i stedet på Den Forberedende Grunduddannelse, FGU.

- Her lærte jeg en masse om mig selv, og så hørte jeg om uddannelser, jeg ikke anede eksisterede.

Freja kom i praktik som tagdækker, og for at gøre en lang historie kort, var hun så vild med det, at hun nu er i lære hos Ringsted Tagdækning.

Daniel Stausholm er indehaver af Ringsted Tagdækning. Han håber at hans lærling Freja Hansen kan være med til at få flere kvinder ind i branchen (Foto: © Trine Warrer Juul, (c) DR)

Og det er et fag, hvor kvinder er et særsyn, fortæller Frejas mester Daniel Stausholm, der ejer Ringsted Tagdækning.

- I de 11 år, jeg har været i branchen, er jeg stødt på to piger, og de er begge stoppet i branchen.

Daniel Stausholm er 29 år og var selv i lære som 18-årig, og han husker det som et miljø med en hård tone. Men efter han var færdigudlært, kom han til en virksomhed med en kvindelig leder.

- Man skulle ikke undskylde, at man var syg eller forsvare sig selv, her gik man mere op i, hvordan vi havde det både fysisk og psykisk. Det var vigtigt at opleve, for jeg har tit stået alene på taget med de bløde værdier.

Derfor håber Daniel Stausholm, at der vil komme flere kvinder ind i branchen, og her skal Freja Hansen være rollemodel.

I et nyt landsdækkende projekt, Boss Ladies FGU, skal unge kvinder, der allerede har valgt en erhvervsuddannelse efter et ophold på FGU, ud og inspirere unge kvinder på FGU-skolerne. Freja Hansen skal i marts deltage i det første ambassadøroplæg på FGU i Næstved.

- Jeg håber, jeg kommer ud til en masse piger, der har det ligesom mig, at de ikke rigtigt har vidst, hvor de hørte til, og som så kan finde ud af, at de måske er gode til noget håndværksmæssigt.

En del af projektet er også, at de unge kvinder bliver del af et netværk med andre kvinder i Boss Ladies, og det har betydet meget for Freja Hansen.

- Inden jeg hørte om Boss Ladies, kunne jeg godt føle mig alene med de tanker om, at min uddannelse måske var lidt atypisk. Så kom jeg ind i gruppen og så, at andre piger og kvinder har tvivlet lige så meget på deres uddannelse som mig, men alligevel er kommet igennem det og er glade for det nu.