Fremtidsforsker: Manglende tilmelding til digital post kan være ubevidst boykot

Digital post er så indviklet, at mange ubevidst vælger det fra og undlader at tilmelde sig, siger fremtidsforsker Klaus Mogensen.

Java, nem-ID og adgangskoder. Mange er stået af Digital Post, inden de overhovedet er kommet på, mener fremtidsforsker Klaus Mogensen.

Faktisk har omkring 4 af 10 borgere i Region Sjælland ikke meldt sig til digital post, selvom fristen er i morgen 1. november. På landsplan mangler omkring 24 procent at blive fritaget eller tilmelde sig digital post.

Men selvom ambitionerne har været høje i kommunerne, så er det for mange mennesker bøvlet, og det gør, at de ubevidst boykotter digital post, mener fremtidsforsker Klaus Mogensen:

- Det er ikke gjort spor nemmere for borgeren. Det er kun nemmere for kommunen. Det gør, at nogle mere eller mindre bevidst siger: Det gider vi ikke det her, det boykotter vi.

Kommunernes har gjort meget for at få borgerne med på bølgen

Kommunernes borgerservice har ellers gjort et enormt arbejde for at få borgerne til tasterne. De har blandt andet lavet Digital Post-lagkager, luftballon-ture med borgmestre, og uddelt foldere og farverige trøjer. 

Én af dem, der har haft travlt med at sprede budskabet om den Digitale Postkasse, er kontorelev i Slagelse Kommune, Julie Kristiansen, som har været på tur ved skoler og daginstitutioner med foldere og balloner. Men hun oplever, at mange bare har glemt at tilmelde sig:

- Der har været mange, der ikke lige har fået det gjort endnu, og som siger, så kører jeg lige hjem og ordner det med det samme.

Fremtidsforsker: Digital post er mere bøvlet end brev

Hvis bare den digitale post ikke var så svær at skifte over til, så ville flere tilmelde sig, lyder det fra fremtidsforskeren.

- Det er trods alt nemmere for borgeren at få et brev i postkassen, som man kan reagere på, end at få en e-mail, skulle koble sig ind på borger.dk, melde sig på med nem-ID, og så få sin meddelelse og svare på det. Og der kan man så typisk ikke svare digitalt. Hvis man skal svare, så skal man ofte have fat i telefonen, siger Klaus Mogensen.

Julie Kristiansen fra Slagelse Kommune ved også godt, at det ikke er sikkert, de kan få alle til at tilmelde sig den digitale postkasse: 

- Der vil jo altid være nogen, man ikke kan nå ud til. Men nu har vi vist flaget og gjort, hvad vi kunne, og nu er resten op til folk selv, siger Julie Kristiansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk