Friskole i en ”lorte-situation": Menneskeafføring brugt som gødning klos op ad skolegård

Landmanden fulgte reglerne, men skolen ville gerne have været informeret på forhånd.

Lizette Vesterlyng Larsen måtte lukke skolebørnene indenfor i frikvarteret, da hele skolen stank af menneskeafføring. (Foto: Thor Bill © DR Sjælland)

En lokal landmands biogødning på Stevns gjorde tirsdag i denne uge flere skolebørn utilpasse på grund af den kraftige og dårlige lugt.

Årsagen til det fandt man på en mark, der ligger cirka 15 meter ved siden af skolen.

Her havde en landmand spredt spildevandsslam, som er biogødning, der blandt andet består af menneskeafføring.

På grund af stanken troede skolelederen på Skelbæk Friskole, Lizette Vesterlyng Larsen, at der var sprunget et kloakrør.

- Jeg hev straks fat i min pedel, og spurgte, hvad pokker der foregik. Det lugtede ganske forfærdeligt. Da vi fandt ud af, at det var noget, der kom ude fra, fik vi børnene indenfor med en besked om, at de ikke måtte gå udenfor i pausen, siger Lizette Vesterlyng Larsen.

Er vant til lugten af gylle

Friskolen er omringet af marker, og Lizette Vesterlyng Larsen understreger, at skolen er vant til lugten af gylle fra dyr.

- Men vi kunne lugte, at det ikke var den gylle,vi plejer at kunne lugte. Det her lugtede helt anderledes, siger hun.

Lugten skabte også gener hos flere af skolens børn.

- Nogle af børnene blev meget utilpasse af at være ude, og vi var nødt til at køre et barn hjem, fordi det fik det så dårligt. Efterfølgende var der flere, der blev hjemme med opkast. Det kan sagtens være på grund af alt muligt andet, men jeg kan i hvert fald sige, at det lugtede forfærdeligt i rigtig mange timer, lyder det fra skolelederen.

Lizette Vesterlyng Larsen ønskede blot at blive informeret om, at man ville bruge biogødningen, så hun kunne have lavet en udflugt med børnene væk fra skolen. (Foto: Thor Bill © DR Sjælland)

Efterfølgende havde flere forældre også henvendt sig til skolen.

- De har sagt, at de har vasket og vasket deres børn. Og lige da deres børn kom hjem, troede flere forældre faktisk, at der var noget galt med deres eget kloaksystem på deres egen matrikel. Men så viser det sig, at det var deres børn.

Landmanden fulgte reglerne

Den lokale landmand havde alle tilladelserne på plads, da han spredte spildevandsslammet på markerne.

Det understreger Flemming Petersen, der er formand for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune.

- Man kan stille spørgsmålet, om det er rimeligt. Men slammet er kontrolleret, og det har ligget i vores rensningsanlæg i fire år, hvor der er taget prøver af det. Så selve sundhedsfaren er i orden.

Lizette Vesterlyng Larsen respekterer, at landmanden har mulighed for at bruge spildevandsslammet, og han føler det betryggende, at landmanden har overholdt reglerne på området.

- Når det så er sagt, plejer vi at deltage aktivt i lokalsamfundet, og vi plejer at tage hensyn til hinanden. Derfor er jeg skuffet over, at der ikke er taget hensyn til os og vores børn. Hvis vi havde fået besked, havde vi taget børnene ud af huset og lavet nogle udflugter, så vi var nogle andre steder, fortæller hun.

Flemming Pedersen erkender også, at kommunen kunne være bedre til at informere landmændene om god landmandsskik.

- Det kunne godt være, at vi skulle stramme op på det. Det er altid god landmandsskik, at man informerer de omkringliggende beboere, og det er også mit indtryk, at de fleste landmænd er gode til det. I sidste ende er det landmanden, der har ansvaret for det, men vi kan sagtens tage en dialog, så vi sikrer os, at det bliver gjort, siger han.

DR har været i kontakt med den lokale landmand, som ikke har nogen kommentar til sagen.

Facebook
Twitter