Fritidsjob skal fremtidssikre udsatte unge

Fritidsjobprojekter i landets udsatte boligområder hjælper de unge videre i job eller uddannelse efter folkeskolen.

Motalavej i Korsør er på ghettolisten. Her hjælper et fritidsjobprojekt de unge videre i både uddannelse og job. (Foto: © Mathias Friis Hansen, DR Nyheder)

Unge fra udsatte boligområder som Vollsmose, Gellerup eller Kierulffsvej kan have svært at få hul igennem til arbejdsmarkedet.

Det har fået boligforeninger og kommuner landet over til at lave fritidsjobprojekter, og lige nu er der 60 projekter i gang.

I Slagelse og Korsør er 25 unge fra byernes ghettolistede kvarterer kommet i fritidsjob siden januar. Projektets konsulenter hjælper med ansøgninger, CV, jobsamtaletræning og med kontakter til virksomheder.

Det er positive takter ifølge Nikolaj Avlund, der er seniorkonsulent i Center for Boligsocial Udvikling. Fritidsjob er ofte den mest effektive metode til at få de unge på rette spor.

- Vi kan se, at det kun er 13 ud af 20 unge uden et fritidsjob, der kommer videre i job eller uddannelse efter folkeskolen. Med fritidsjob er det 18 ud af 20, og det er samme succesrate som i resten af landet, forklarer han.

Den udvikling gavner både den enkelte unge, men også hele boligområder, mener Karin Snevang, der er projektleder for helhedsplanen for de udsatte boligområder i Slagelse Kommune.

- Unge der keder sig, skal jo finde på et eller andet. For at der ikke opstår grupper eller ballade i boligområderne, er det rigtig godt, at de unge er i arbejde, siger hun.