Frugtmos og bananpandekager: Tusindvis følger med, når Signe laver insta-venlig børnemad

Nybagte forældre tyer til blogs og sociale medier for råd og inspiration.

(© Signe Severin)

Spiser mit barn nok? Bliver det mæt? Og er maden overhovedet god nok?

Som nybagt forælder kan man have rigtig mange spørgsmål, der presser sig på i hverdagen. Spørgsmål, som man tidligere måske ville søge svar på i bøger eller vejledninger fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen.

Men i dag tyer flere forældre til sociale medier som Instagram og Facebook for at få råd og inspiration til, hvordan man håndterer livet med småbørn.

Blandt andet på de såkaldte forældre-blogs, hvor man kan følge med, hvordan andre forældre griber dagligdagen an.

Ét af de steder, hvor mange forældre søger hen for at få inspiration, er Instagram-profilen 'Karlas Køkken'. Her deler 31-årige Signe Severin fra Nykøbing Falster hver dag farverige billeder af de måltider, hun laver til sin datter Karla på 13 måneder.

En Instagram-profil, som hun egentlig oprettede for sin egen skyld.

- Det startede faktisk med, at jeg selv havde brug for en kanal til mine madbilleder af Karlas mad. Jeg har en stor interesse for alt, hvad Karla laver og især hendes mad, fordi det er min passion i forvejen. Så jeg oprettede profilen for ikke at belemre mine venner og familie på min private profil med madbilleder og videoer af Karla, der spiser. Men det viste sig så, at jeg på ingen måde belemrede nogen med dem, siger hun.

De insta-venlige madbilleder viste sig hurtigt at være populære. Siden februar, hvor Signe Severin oprettede profilen, har hun nu fået mere end 15.900 følgere. Og mange af dem kontakter nu Signe Severin med spørgsmål om mad og spisevaner for børn.

- Det handler meget om konsistens, og om hvad barnet kan spise og i hvilken alder. Et af de helt store emner handler om mælkeprodukter, fordi de kan se, at jeg har givet Karla dressing og ost, lige siden hun var syv måneder gammel.

Signe Severins billeder viser måltiderne både før og efter, at datteren Karla har spist. Her står menuen på bananpandekager med frugtmos og blåbær. (Foto: Signe Severin © Karlas Køkken / Foto: Signe Severin © Karlas Køkken)

Børnenes måltider fylder

Det giver god mening, at forældre søger mod blogs og Instagram for råd og inspiration. Det er nemlig helt naturligt at spejle sig i andre – også når det kommer til livet som forælder.

Det fortæller Dorthe Kousholt, der er forsker i familieliv og forældreskab ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet.

- Det at blive forældre er en kæmpe opgave med masser af nye udfordringer hver dag. Samtidig er forældreskabet grundlæggende en social ting, hvor man har brug for at læne sig op ad andre og følge med i, hvad andre gør. Sådan tror jeg altid, det har været, siger hun.

Derfor kommer det heller ikke bag på hende, at det også er rykket ind på Instagram og Facebook.

- Den generation, der bliver forældre i dag, er vant til at bruge sociale medier til at følge med i, hvad andre gør, og bruge det som en del af sit eget liv. Og forældreskabet rykker også den vej, siger hun.

Signe Severin serverer gerne mælkeprodukter til Karla. Her er der morgenmad bestående af en bolle med ost og appelsinmarmelade samt lidt vandmelon ved siden. (Foto: Signe Severin © Karlas Køkken / Foto: Signe Severin © Karlas Køkken)

At madbillederne er blevet en succes giver ifølge Dorthe Kousholt god mening. For måltiderne er én af de ting, som fylder meget, når forældre skal sikre sig, at deres børn trives.

Og det kommer ifølge Dorthe Kousholt ikke ud af det blå.

- Vi har et samfund, hvor det at måle og veje barnet og følge med på den måde er noget, som forældrene bliver præsenteret for med det samme. Fra barnet bliver undfanget, er der standarder for, hvor stort det skal være, og hvad det skal kunne. Der er mad og søvn nogle af de grundliggende ting, som fylder meget, og som forældre kan gå op i.

Derfor tager Signe Severin også de mange henvendelser og spørgsmål alvorligt. Hun er selv uddannet ernæringsteknolog og har en professionsbachelor i sundhed og ernæring og forsøger at svare på de mange henvendelse ud fra både hendes faglige baggrund og hendes egne erfaringer med datteren Karla.

- Jeg mærker desværre, at der er rigtig meget angst forbundet med at skulle i gang med fast føde for de små, og det vil jeg gerne være med til at pille væk. For det er ikke farligt med eksempelvis mælkeprodukter, salt eller sukker, så længe børnene spiser varieret. Så jeg vil gerne have, at forældrene kan sænke skuldrene lidt, siger hun.

Her står menuen på hjemmelavede snegle af toastbrød, frugtmos, banan og mandeldrik. (Foto: Signe Severin © Karlas Køkken / Foto: Karlas Køkken © Signe Severin)

Det må ikke blive et glansbillede

Selvom Signe Severin godt kan lide, at maden fremstår pæn, når hun serverer den for Karla - og fotograferer den til Instagram - så er hun ked af, hvis nogen føler sig presset til at være perfekte.

For det er ikke meningen.

- Det er vigtigt, at det ligger pænt, så Karla kan se de forskellige farver og teksturer. Men ellers er det bare for at give nogle ideer til andre forældre, så de kan blive inspireret, siger hun.

Også Dorthe Kousholt peger på, at det ikke må blive for perfekt og komme til at fremstå som et glansbillede. For der er stor forskel på blot at søge inspiration til ens egen madlavning og blive præsenteret for en særlig standard for, hvordan maden skal være.

- Vi skal huske, at børn er forskellige og har forskellige behov. Hvis man bliver for fokuseret på, at maden skal se rigtig ud, eller at der er nogle ting, der er mere rigtige at servere, så kan man måske glemme at lytte til sit eget barn. Så det er vigtigt at holde fast i, at der er mange måder at gøre tingene på, siger hun.

Her har Karla fået serveret en skål A38 rørt med frugtmos og toppet med kiwi og Rug Fras. Ifølge Signe Severin gik Karla ombord med både fingre og ske. (Foto: Signe Severin © Karlas Køkken / Foto: Signe Severin © Karlas Køkken)
Her har Karla fået svinemørbrad, ovnbagt peberfrugt og løg samt ostebrød, agurk, dressing og vindruer. (Foto: Signe Severin © Karlas Køkken / Foto: Signe Severin © Karlas Køkken)
Facebook
Twitter