Frygt for optøjer trækker 500 til møde om asylcenter

Modstandere og tilhængere af et nyt asylcenter fik tirsdag mulighed for at stille spørgsmål til Udlændingestyrelsen og Røde Kors.

Både tilhængere og modstandere var mødt op til det, der endte med at blive et informationsmøde omkring det nye asylcenter. Udlændingestyrelsen har besluttet at bruge dele af Kalundborg Sygehus som asylcenter. (Foto: Sten Jørgensen © dr)

Flere end 500 borgere i Kalundborg mødte tirsdag aften op for at høre Udlændingestyrelsen og Dansk Røde Kors fortælle om det kommende asylcenter på Kalundborg Sygehus.

Forsamlingen var delt i to lige store lejre.

Tilhængerne ønskede at være med til at tage godt imod de 300 nye beboere. Modstanderne udtrykte frygt for uroligheder og manglende politi og henviste til de voldsomme optøjer omkring Kysthospitalet og Grand Hotel i 80'erne.

Dengang overfaldt en gruppe danskere igennem to dage et asylcenter, hvor der boede iranske asylansøgere. Der blev kastet med sten, flasker og en brandbombe, og politiet blev sat ind med hunde.

Men det kommer ikke til at ske igen, lyder det fra borgmester i Kalundborg Martin Damm (V):

- Dels ligger det ikke i værtshusmiljøet, som det gjorde dengang. Denne gang er det ikke unge, enlige mænd, men familier med børn. Så jeg tror, det kommer til at foregå i rimelig god ro og orden, siger han.

Befolkningen er utryg

Også vicepolitiinspektør John Jensen forsøgte at berolige forsamlingen. Han henviste til, at der er meget få uroligheder på andre centre:

- Befolkningen er utryg. De tænker, at der er meget kriminalitet forbundet med det her, men vi ser faktisk lige det modsatte. Vi bliver selv overraskede over de ting, der netop ikke sker, siger John Jensen.

Dansk Røde Kors, der skal drive asylcentret, forventer at ansætte 20 medarbejdere.

Asylcentret koster staten 200.000 kroner om året per asylansøger, men det er ikke penge, der går fra kommunekassen, forsikrede Udlændingestyrelsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.