Fuld fart på hussalg på landet og småøer: Flere vil have bopælspligten tilbage

Helårshuse i mange landområder og øer har siden 2013 kunne købes uden bopælspligt, men det skaber nu mangel på boliger.

Sofie Båth og hendes familie har ledt efter et hus på Orø i lang tid. Et tip fra en ven gjorde, at de nåede at købe huset her, før det overhovedet var blevet sat til salg. (Foto: Trine Warrer Juul © (c) DR)

Interessen for at flytte ud af de store byer og til landområderne eller en af de danske småøer har i de senere år været stor.

Hussalget går nu så godt, at man flere steder overvejer at droppe muligheden for at sælge huse uden bopælspligt – den såkaldte fleksboligordning.

Siden fleksboligordningen blev indført i 2013, har man i mange landområder og øer haft mulighed for at sælge helårshuse uden bopælspligt.

I Vordingborg Kommune skal økonomiudvalget i dag tage stilling til, om man vil stoppe med at give fleksboligtilladelser i de tre købstæder Præstø, Stege og Vordingborg.

Alene i Stege er der siden 2014 givet 66 fleksboligtilladelser, og 45 af de huse er ikke beboet året rundt.

Derfor har Plan- og Teknikudvalget foreslået, at man stopper ordningen i byerne, siger den tidligere formand Michael Larsen (R).

- Vi er meget bekymrede for, at vi får affolket vores købstæder på denne her måde. Så vi vil gerne holde en pause på et års tid, og så taget vi det op igen, siger han.

Men den bekymring deler Lars Myrup ikke. Han flyttede til Stege for seks år siden på helårsbasis. Han mener ikke, at de ubeboede huse gør byen død uden for sæsonen.

- Vi taler altså om 45 boliger, og der er ingen, der forhindrer dem i at komme til byen og holde jul, nytår eller efterårsferie.

Flere vælger livet som øboer

Også mange af de danske småøer oplever stor tilflytningsvækst. Blandt andet på Orø, hvor det er meget svært at finde en helårsbolig i øjeblikket. Det ved Sofie Båth, der flyttede til Orø fra København sidste år.

- Der var bare intet til salg. Og det, der var til salg, var til salg i to dage. Vi nåede ikke engang at komme til fremvisning, før de var solgt, siger hun.

Men et tip fra nogle venner, der havde hørt om en dame, der skulle på plejehjem, blev familiens redning.

- Huset nåede aldrig at blive sat til salg. Vi strøg lige ind fra højre, siger Sofie Båth, der sammen med sin mand og tre børn overtog huset cirka 14 dage senere.

Da fleksboligordningen blev vedtaget, besluttede Holbæk Kommune at tillade ansøgninger om fleksboligtilladelse på hele Orø. Og det gav god mening, dengang husene stod tomme, men i dag ser det anderledes ud, mener Simon Drost, formand for Orø Lokalforum.

- I dag står vi faktisk og mangler på boliger til dem, der gerne vil bosætte sig her, siger han.

Samme melding kommer fra Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

- Vi oplever, at der kommer folk og ønsker at flytte ud til os, men vi har desværre ingen boliger til leje eller til at købe, siger hun.

Orø Lokalforum vil lade øboerne stemme om, hvorvidt man skal bede kommunen om at stoppe fleksboligsalg. Ulempen er nemlig, at det kan få prisen på huse til at falde.