Går du med bare ankler? Modetrend presser immunforsvaret

Praktiserende læge fraråder at gå med bare ankler om vinteren.

Det skal være meget koldt udenfor, før Azad Cosan vil droppe de bare ankler. Billedet er redigeret af DR. (Foto: Foto: Lis Vibeke Læsøe Olsen. Grafik: Søren Søgaard Hygum © DR Sjælland)

Et stykke bart er smart.

Det mener 15-årige Azad Cosan fra 9. A på Kobberbakkeskolen i Næstved.

Selvom temperaturen ligger under otte grader ude i det danske gråvejr, holder det ikke eleven tilbage fra at vise bar hud mellem bukser og sko.

Azad Cosan og Mads Green er uenige om, hvordan moden skal være, når det gælder ankelkorte bukser. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © DR Sjælland)

- Jeg startede med at have bare ankler, da det kom på mode og andre gik med det. Det er jo bare anklerne. Der er ikke så meget følelse i dem, og jeg mærker ikke rigtig kulden, siger han.

Derfor er Azad Cosan heller ikke hoppet i de lange bukser og bluser, selvom kalenderen siger vinter, og læger advarer mod den barhudede trend.

Det er nemlig langt fra sundt at blotte huden i længere tid ad gangen, når temperaturen er lav udenfor, siger praktiserende læge i Slagelse Tue Flindt Müller.

- Det er ikke anklerne, der tager skade af kulde, men har man kolde ankler, får man også mindre blod til slimhinderne i svælget. Det kan give infektioner, fortæller han.

Bare ankler kan påvirke immunforsvaret

Mennesker bruger huden til at regulere temperaturen. Når vi har det varmt, leder vi blod ud i huden for at holde temperaturen nede i kroppen, og hvis vi fryser, forsvinder blodet fra huden og slimhinderne, så kroppen bedre kan holde varmen.

- Afkøling kan svække dit immunforsvar. Når unge møder forskellige mennesker i skolen, bliver de hele tiden udsat for forskellige vira og bakterier. Normalt er vores immunforsvar vant til at bekæmpe dem, men har man været lettere afkølet i et stykke tid, er der stadig en god risiko for at få en forkølelse, siger Tue Flindt Müller.

Men lægens råd afskrækker ikke Azad Cosan.

- Det ville ikke stoppe mig fra at gå med bare ankler. Vi skal nok ned i syv eller otte minusgrader, før jeg vil overveje at tage tennissokker på. Det ser bare smart ud i stedet for at have lange strømper på, siger han.

Ved siden af Azad Cosan står klassekammeraten Mads Green også iført ankelkorte bukser, men mellem kanten på de hvide Nike-sko og bukserne, flugter et par hvide tennisstrømper.

- Jeg gik også engang med bare ankler, men jeg stoppede med det, fordi det trendede i Amerika at gå med tennissokker. Det synes jeg er meget federe. Det er også dejligere at gå med tennissokker, lyder det fra Mads Green, mens han skæver til Azads bare hud.

- Min stil er også mere dansk, og der går man ikke i tennissokker, svarer Azad Cosan igen.