Gåture hitter, men det kan være en livsfarlig hobby: Tre råd til sikker gåtur

Det er vigtigt at tjekke din sikkerhed, inden du begiver dig ud på din daglige gåtur i vintermørket. Uanset om det er mørkt eller lyst.

Gåtur med eller uden hund hitter under coronanedlukningen, men det er vigtigt at sikre sig, at du er synlig i trafikken.

Krystalklar sne i skovbunden, udsigten til friske kinder og coronanedlukningen har sat turbo på manges lyst til at snøre kondiskoene og tage en frisk gåtur efter en lang dag på hjemmearbejdspladsen.

Men det kan hurtigt blive en livsfarlig hobby, hvis du begiver dig ud på de mørke landeveje i vinterhalvåret.

En undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for sikker trafik viser, at hver fjerde bilist ofte oplever, at fodgængere er svære at se i mørket.

Derfor er det vigtigt, at du tjekker dit vandre-outfit, næste gang du skal afsted.

Her får du tre gode råd fra tre faggrupper, der alle arbejder med trafik, til, hvordan du kan være mere synlig for bilisterne, så der ikke sker nogen ulykker, når du begiver dig ud i det mørke vintervejr.

Pangfarver

Pernille Ehlers, chefkonsulent i Rådet for sikker trafik (Foto: Rådet for Sikker Trafik © Rådet for Sikker Trafik)

Pernille Ehlers, chefkonsulent i Rådet for sikker trafik

Hvis man går i helt sort tøj, kan man risikere, at man først bliver opdaget, når bilen er på 40 meters afstand. Derfor er det en god idé at iføre sig pangfarver, inden du snører skoene.

- En god neongul farve eller en skriggrøn jakke er en god idé, for det er noget, man ser på meget lang afstand, og det kan også være en fordel, selvom det er lyst.

Pernille Ehlers minder også om, at hvis man går på en landevej uden fortov eller cykelsti, skal man gå i venstre side af vejen, så man altid kan se de biler, der kører imod én og kan træde til siden, hvis der er trængt med plads, og de biler, som kommer bagfra, har god plads til at passere dig.

Refleksvest

(Foto: Emil Helms © Scanpix)

Erik Mather, leder af færdselsafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Selvom en reflekssvest kan få dig til at ligne et rumvæsen i vejkanten, så vil den gøre underværker for din synlighed.

- Den største fare er, når du går på en mørk landevej, hvor der ikke er noget fortov eller cykelsti. Der, hvor man går i kanten af rabatten og måske også med det ene ben ude på kørebanen, der er risikoen størst, siger Erik Mather.

Og det gælder også, hvis du går inde i byen:

- Gadebelysning er godt, men det er en lidt falsk tryghed, for det er ikke altid nok til, at man bliver oplyst. Slet ikke hvis man har mørkt tøj på, siger han.

Det er ikke ulovligt at gå en tur uden refleksvest, men politiet har en klar opfordring til at man bærer det, når man begiver sig ud i mørket.

Reflekser

Jan Arne Guldberg, vognmand (© Guldberg Bus)

Jan Arne Guldberg, vognmand

En refleks på din jakke, gør underværker for bilisterne, når de kommer kørende i mørket. Det kan Jan Arne Guldberg skrive under på.

Han er vognmand og kører 3-400 kilometer om dagen både i bytrafikken og på landet, og her møder han to til tre mørke fodgængere i timen, fortæller han.

- Jeg oplever mange, der nærmest er usynlige, før man er mellem 5-10 meter fra dem, og det er skræmmende, siger Jan Arne Guldberg og tilføjer:

- Så sidder jeg med tanken: ”Hold kæft, det kunne have gået galt”.

Han mener, at de mange fodgængere og vandrere kan lære noget af motionsløberene.

- Dem kan man næsten se på flere kilometers afstand, for de har ikke bare refleksveste på, alt deres tøj er en refleks. De er godt nok synlige.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter