Gamle gardiner og sofapuder bliver syet om til poser: Ø-boere vil spare på plastikken

Boomerang Bags er et australsk koncept som har bredt sig til hele verden, og nu også Danmark.

De farvestrålende genbrugsposer er syet af Lisbet Klog, Jane Sørensen og Dorte Brunø fra Bogø (Foto: Anne-Marie Dynes Møller DR Sjælland)

Når man køber ind i Dagli´Brugsen på Bogø, hænger der hjemmesyede stofposer i alverdens farver, som kunderne kvit og frit kan bruge, bare de husker at tage dem med næste gang de handler.

Det er en af øens lokale kvinder Dorte Brunø, som har fået idéen.

- Jeg hørte om, at man har lavet projektet Boomerang Bags i Australien og tænkte, at det skal vi da også have her, siger hun.

Konceptet fra Australien har bredt sig til både USA og Europa, men er endnu meget nyt i Danmark. Idéen er, at man selv kan oprette lokale grupper som syr poser af genbrugsstof for at reducere forbruget af plastik.

Ulrik Bonnerup er uddeler i Dagli´Brugsen på Bogø, og han var straks med på idéen, da Dorte Brunø kontaktede ham.

- Det er jo meget oppe i tiden med de her miljøposer, så jeg ville meget gerne være med til at prøve det af, hvis Dorte selv sørgede for at de blev syet og vasket, når de bliver nussede, siger han.

En gruppe kvinder samles privat, i forsamlingshuset eller i sognegården og syr poser, foreløbig er de nået op på at lave 200 poser af gamle gardiner, sofapuder og andet brugt stof.

- Der er jo også noget socialt i det. Forleden var vi samlet for at sy en masse poser, og der gik snakken jo lige så hurtigt som symaskinerne, fortæller Jane Sørensen.

Kunderne i Dagli´Brugsen på Bogø har også taget godt imod de nye "boomerang-poser" af stof.

- Jeg bruger temmelig tit boomerang-posen. Den er god, for plastikposerne ryger bare hjem i en skuffe, denne her tager jeg med tilbage, siger Gitte Scheel.

Maria Gudmandsen bruger også boomerang poserne, især fordi det gavner miljøet.

- Man hører jo om alt det plastik, der sviner verdenshavene til, så hvis vi kan gøre en lille forskel med de her poser, så vil jeg helt klart gerne støtte op om det, siger hun.

Boomerang poserne er populære på Bogø

Boomerang poserne er så populære, at nogle af dem ikke vender tilbage, fordi turister tager dem med som souvenir. Men ellers holder Dagli´Brugsens uddeler styr på poserne.

- Hvis der begynder at mangle poser prikker vi folk på skulderen og spørger, om de har husket at få posen med tilbage, siger Ulrik Bonnerup.

Dagli´Brugsen på Bogø er den første COOP-butik, der har indført Boomerang poser, men uddeler Ulrik Bonnerup håber, det vil brede sig til resten af landet.

Kvinderne på Bogø har dog ikke planer om at forsyne andre butikker med poser, de har nok at gøre med at sy til den lokale købmand.

- Men forleden var en kvinde fra Vordingborg forbi os, da vi sad og syede i sognegården, og hun syntes det var sådan en god idé, at hun også vil prøve at starte det i Vordingborg, fortæller Jane Sørensen.

Facebook
Twitter