Gamle glas fra Holmegaard frem i lyset

Op mod 30.000 genstande fra Holmegaard Glasværk pakkes i disse år ud på Næstved Museum. En så stor opgave, at museet nu søger flere frivillige.

Frivillige har lige nu travlt med at undersøge op mod 30.000 genstande fra Holmegaard Glasværks prøvesamling. Men museet mangler flere hænder til at læse opgaven. (Foto: Foto: John Hansen)

Vaser, glas og lysestager. Mange af os har et eller andet stående fra Holmegaard Glas. Men ingen har overblik over hvor mange forskellige ting, der er lavet gennem årene fra Holmegaard.

For to år siden fik Næstved Museum så foræret hele Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Siden har museet og en række frivillige haft travlt med at registere næsten 10.000 genstande fra samlingen, fortæller museumsinspektør Susanne Outzen:

- Der er faktisk ikke nogen, der helt kan sige, hvor meget der er.  Det er der slet ikke tjek på. Så det er vigtigt for os at finde ud af, så vi kan bruge det i vores formidling omkring Holmegård.

Op mod 30.000 genstande

Der formodes at være op mod 30.000 genstande, så  opgaven er langt fra løst endnu, fortæller museumsinspektør Susanne Outzen:

- Vi har ikke resssorucer til at tage os af sådan en kæmpe opgave.

Nostalgi og frivillige

Derfor søger museet nu flere frivillige til at hjælpe med det store arbejde, og en del har faktisk allerede henvendt sig:

- Nostalgien omkring det, synes folk er rigtigt spændende. Mange kan huske, at den havde min bedstemor, den havde vi derhjemme osv.

Samtlige genstande skal måles, vejes, beskrives og fotograferes - og altså registreres, så den enorme viden om det gamle historiske glasværk fremover kan blive en del af fortællingen om vores region.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk