Gedehyrde fra Afghanistan på vej mod en fremtid som bilmekaniker i Danmark

Et integrationsprojekt mellem ISS, 3F og Røde Kors skal præsenteres for både Beskæftigelses- og Integrationsministeren i dag

19-årige Mir Karimi fra Afghanistan kom til Holbæk i januar. Han har aldrig gået i skole eller arbejdet i sit hjemland, men har passet gederne i den landsby, han kommer fra. Mir er nu på sprogskole, har fået en dansk kontaktperson og er i praktik hos en autolakerer. (Foto: Trine Warrer Juul © (c) DR)

- Jeg vil nok gerne være bilmekaniker, siger Mir Karimi.

Han er 19 år og flygtning fra Afghanistan og kom til Holbæk i januar. Mir Karimi har aldrig gået i skole eller arbejdet i sit hjemland, men han har passet gederne i den landsby, han kommer fra.

Nu er han på sprogskole, han har fået en dansk kontaktperson og er i praktik hos en autolakerer.

Det er nemlig opskriften på et samarbejde mellem servicevirksomheden ISS, fagforeningen 3F og Røde Kors i Projekt Headstart.

Lige så snart en flygtning får opholdstilladelse, skal integrationsprocessen gå i gang, og et pilotprojekt har fået 25 flygtninge i gang siden starten af året.

Ansættelse er mulig

Mir Karimi er i praktik hos Lakexperten i Holbæk, og det går fint.

- Han går sammen med en af de andre flygtninge, som vi har haft i længere tid, og det klarer han rigtigt godt. De fleste, vi får, er meget engagerede og motiverede for at komme ind på det danske arbejdsmarked, siger værkfører Patrick Blindkilde.

Hvis Mir Karimi får bedre styr på sproget, mener Patrick Blindkilde også, at det kan blive til en regulær ansættelse på længere sigt.

Mir Karimi besøger sin frivillige kontaktperson Hans Jørn Fogh Olsen i Holbæk en gang om ugen. (Foto: Trine Warrer Juul © (c) DR)

Røde Kors har skaffet Mir Karimi en frivillig kontaktperson, og en gang om ugen mødes han med Hans Jørn Fogh Olsen, og de drikker kaffe, snakker og laver lektier.

- Mir skal til at lære matematik, så vi spiller yatzy. Det er en god måde at gøre det på, og han vinder, griner Hans Jørn Fogh Olsen.

Det, der adskiller Projekt Headstart fra andre integrationsprojekter er, at der bliver taget fat i asylansøgerne, så snart de får deres opholdstilladelse og stadig befinder sig på asylcentret.

- Allerede inden de havner ude i kommunerne, får de afklaret deres kompetencer og der bliver fundet en virksomhedspraktik til dem, forklarer regionschef i ISS, Rya Terney.

- På den måde udnytter vi deres ventetid på asylcentret og sparer jobcentrene for noget arbejde, siger han.

Deltagerne i Projekt Headstart har også fået undervisning af 3F om det danske arbejdsmarked.

- Der er store kulturforskelle fra de lande, de kommer fra, og mange af dem vil på sigt nok havne i fagforeningen hos os, som ufaglærte, siger Michael Pedersen, specialkonsulent i 3F.

Pengene

I dag skal ISS præsentere projektet for Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Pilotprojektet er nemlig slut, og skal det fortsættes og udbredes til alle kommuner, skal der nye penge til. Og det tror udviklingschef i Røde Kors Kasper Koch på der kommer.

- Den lille investering, der ligger i de sidste uger af asylfasen, forventer jeg, vil give rigtigt stort afkast samfundsmæssigt. Det er jeg sikker på, at både beskæftigelsesministeren og integrationsministeren er lydhøre overfor, siger han.

Mir Karimis frivillige kontaktperson Hans Jørn Fogh Olsen håber, at Projekt Headstart vil fortsætte.

- Vi skal hjælpe dem, det er den eneste måde, vi får nogle gode medborgere på, siger han.