Genbrugsbutikker bugner af 'nye' varer under corona

Hos genbrugsbutikker i hele landet kan de mærke, at coronatiden er blevet brugt på at rydde op i gemmerne derhjemme.

Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, Blå Kors og Røde Kors oplever, at antallet af donationer de seneste måneder har været langt højere end normalt. (Foto: Grafik: Signe Heiredal/DR)

- Det har været helt enormt, det vi har fået. Der har ikke været en eneste dag, hvor vi ikke har fået noget ind her. Både herre- og dametøj og glas og porcelæn, fortæller Ruth Kølby, der er leder i genbrugsbutikken hos Folkekirkens Nødhjælp i Nykøbing Falster.

Hun har været nødt til at bruge pladsen i kælderen til nogle af alle de genbrugsartikler, der er kommet ind i butikken under coronakrisen.

Det har resulteret i, at kælderen nu er fyldt til randen med tøjkasser og tætpakkede tøjstativer, mens butikken bugner af tøj og møbler.

Antallet af donationer af eksempelvis tøj og køkkengrej har de seneste måneder været langt højere end normalt. Det oplever blandt andre Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, Blå Kors og Røde Kors.

Lillian Larsen, der er butiksleder i Kirkens Korshær i Nykøbing Sjælland, anslår, at det øgede antal indleveringer skyldes coronakrisen.

- Folk har haft tid til at gå og rydde op, og så er de kommet ned til os med alle de ting, de ikke selv kunne bruge.

'Der er ryddet grundigt op'

På landsplan anslår Kirkens Korshær, at de har fået indleveret cirka 25 procent mere i år sammenlignet med samme periode sidste år.

En af dem, der har afleveret mere, end hun plejer til genbrug, er Dorte Lindblad Hansen fra Svinninge mellem Kalundborg og Holbæk.

Kælderen er taget i brug under coronakrisen. (Foto: Foto: Lis Vibeke Læsøe Olsen © (C) DR Sjælland)

- Jeg har simpelthen haft mere tid, og jeg havde også en masse bunker, som jeg skulle have kigget på. Så der er blevet ryddet grundigt op og gjort rent. Det var jo en udmærket ting. Så i stedet for at smide det ud - kom det til genbrug, siger hun.

I Mødrehjælpens genbrugsbutikker mærker de også, at der er blevet ryddet op i hjemmene, fortæller butikskonsulent for Mødrehjælpen på Sjælland og Øerne Lone Frøsig.

- Det har også givet en øget mængde donationer til os. Det er helt tydeligt.

Branchen frygtede coronakrisen

I foråret da landet lukkede ned, og coronakrisen for alvor meldte sin ankomst, var flere velgørende organisationer bange for, at en verdensopspændende pandemi ville få befolkningen til at glemme at donere til andre velgørende formål.

Det fortæller seniorkonsulent i indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro, Jette Schmidt Lund.

- I marts frygtede vi i branchen, at folk ville blive mere nærige, og at donationerne ville falde. Der var en stor frygt, siger hun.

Frederik Larsen, genbrugsforsker og medstifter af den bæredygtige rådgivningsvirksomhed In Futurum, forstår godt, at de velgørende organisationer frygtede, at befolkningen ville miste opmærksomheden fra donationer og indsamlinger.

Han siger dog, at der stadig er opmærksomhed på andet end corona.

- I mit arbejde med både virksomheder og organisationer, er det tydeligt, at vi holder fokus på, at klimakrisen og miljøkrisen stadigvæk er rigtig vigtige.

Frygten for tomme knagerækker i genbrugsbutikkerne er gjort helt til skamme, kan Ruth Kølby i Nykøbing Falster skrive under på.

- De mange flere varer betyder, at vi kan få solgt mere og få sendt flere penge videre til de steder, hvor Folkekirkens Nødhjælp hjælper ude i den store verden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter