Genbrugsbutikker ender som genbrugspladser: Hver dag kommer der affald

Selvom det er en god tanke at give ting videre til genbrug, så er det tit affald, der ender hos genbrugsbutikkerne.

Tina Jørgensen er daglig leder for Kirkens Korshær. Alt for ofte oplever hun, at donationer er affald, som de selv om køre på genbrugspladsen. (Foto: Lærke Hahn)

Den enes affald er den andens guld, men ofte er det mere affald end guld, der ender hos genbrugsbutikkerne.

Ofte får hjælpeorganisationerne Blå Kors, Kirkens Korshær og Kræftens Bekæmpelse doneret poser med beskidt og ødelagt tøj, sofaer våde af urin, revnet porcelæn med skår, og borde uden ben.

- Vi oplever det hver dag, at noget er ubrugeligt. Det er ting, vi ikke kan bruge, som er gået i stykker eller er meget beskidte og svære at få rene.

Sådan lyder det fra en frustreret Tina Jørgensen, der er daglig leder for Kirkens Korshær i Fuglebjerg og ofte møder ind til donerede møbler, legetøj, elektronik og andet, der ikke kan sælges.

- Hvis man tager en pose tøj, kan der være slikpapir eller almindeligt affaldspapir iblandt det, som ikke burde ligge sammen med tøj. Og tøj med store huller i og fyldt med maling og jord, som faktisk burde være smidt direkte i skraldespanden. Hvis man har en kaffemaskine, der ikke virker, så skal du jo ikke aflevere den, siger hun.

Og det kan Anders Christensen, der er chef for Blå Kors, kun nikke genkendende til.

- I forhold til skraldeaffald i vores butikker, der oplever vi, at vi får det ind på daglig og ugentlig basis. Det er helt sikkert.

Selvom der hver dag bliver sat ting af til genbrugsbutikkerne, så er det ifølge Dorthe Egede Hansen, der er chef for genbrug i Kirkens Korshær, lige nu højsæson for at smide affald i deres retning.

- Vi oplever fra tid til anden, at der bliver sat affald af foran vores butikker. Det kan være haveaffald, ting som indeholder affald, sække hvor der er noget i, som i virkeligheden er affald og ikke har været gennem en sortering.

250 kroner per tur til genbrugstationen

Men selvom det er en gratis omgang at stille skraldet foran genbrugsbutikkerne og dermed slippe for en tur på genbrugsstationen, så kan det koste organisationerne tusindvis af kroner om året, når de skal aflevere folks affald på genbrugspladsen. De er nemlig registreret med et CVR-nummer, og derfor kan et læs affald til genbrugspladsen koste dem op til 250 kroner per gang.

Det fortæller Chef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug Ole Saatterup.

- Først og fremmest er vi taknemmelige for donationer, men når vi få decideret affald ind, så ender vi med at betale for at køre det på genbrugspladsen, og de frivillige bruger sindssygt meget tid på at sortere i folks affald i stedet for at sælge ting i butikken.

I Fuglebjerg koster det også penge, når Kirkens Korshærs bil kører på genbrugspladsen én gang om ugen. Men fordi de får så meget skrald ind, kan det meget snart ændre sig.

- Vi får så mange ødelagte ting ind, så vi har snakket om, at vi må køre ned flere gange om ugen for at få det afleveret, siger Tina Jørgensen.

Det er ikke altid genbrugsguld, der ender hos Kirkens Korshær i Fuglebjerg. (Foto: Lærke Hahn)

Måske skyldes det uvidenhed

Når Kræftens Bekæmpelse modtager poser med tøj, ødelagte møbler og elektronik, så oplever de ofte, at det er uden for åbningstider, det bliver sat af ved genbrugsbutikkerne.

- Måske siger det noget om, hvor langt væk genbrugspladsen ligger, og der bliver vi det 'nemme' valg for forbrugerne, når de skal smide deres ting ud. Det kan selvfølgelig også være uvidenhed, men mit indtryk er, at det er nemmere at give os det hele, når man har ryddet op, og det er et stort problem, siger chef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug Ole Saatterup.

Men ifølge forbrugerekspert Ole Storm Jørgensen fra Institut for Dansk Detailhandel ved Erhvervsakademi Dania, så handler det mere om, at folk ikke ved, hvornår ting kan genbruges, og hvornår det skal smides ud.

- Som forbrugere kan vi komme rigtig meget i tvivl om, hvor vi kan gøre af vores ting, for vi vil så gerne aflevere alt, der kan genbruges, men det er som om, der mangler nogle simple regler for, hvor man afleverer de forskellige ting henne, siger han.

Ole Saatterup mener, at det derfor kunne være en kæmpe hjælp, hvis butikkerne gjorde opmærksom på, at det faktisk er et kæmpe problem, at de modtager så meget affald, der er til genbrugspladsen og ikke genbrugsbutikken.

- Hvis man kunne opstille nogle simple illustrationer eller billeder, så kunne man måske hjælpe dem, der afleverer ting med en lille smule dårlig samvittighed – velvidende om, at det kan butikkerne nok ikke sælge.

Momsregler mod bæredygtighed og genanvendelse

Nogle gange sker det, at mange af de ting, som hjælpeorganisationerne får ind, bare trænger til en kærlig hånd. Men fordi de er fritaget for moms, så må de ikke reparere ødelagte ting, eller give varerne ny værdi, siger Tina Jørgensen fra Kirkens Korshær.

- Det kunne også være, vi fik en cykel ind, der manglede en saddel. Vi må ikke gå ud og købe en ny saddel og sætte på den her cykel, så kommer vi ind om momsreglerne, og så kan vi få en stor bøde. Vi må kun bruge de ting, der er genbrugsting. Og vi kan jo ikke regne med, at vi får en ny saddel ind.

Det betyder, at mange ting, der sagtens kunne virke, hvis det fik udskiftet nogle dele også må ryge i containerne på genbrugspladserne, siger Ole Saatterup fra Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis ting er gået i stykker, så må vi ikke gå ind og upcycle eller recycle. Så vi må ikke gå ind og male ting om, skrue det sammen og give varer ny værdi, fordi så bliver vi beskattet. Så vi kan gøre ting rent, men ikke give en sofa nye ben.

Ifølge organisationerne sætter de stor pris på folks velvilje til at donere, og hvis du er i tvivl om dine ting kan genanvendes, sælges eller det skal smides ud, så spørg de frivillige.