Genbrugsbutikker i klammeri med Dansk Industri

Det skal være slut med at kommunens genbrugsbutikker sælger dit gamle tøj eller elektronik. Ihvertfald hvis det står til Dansk Industri.

Genbrugsbutikker skyder op over hele landet, men nu vil Dansk Industri bremse kommunale genbrugsbutikker. (© Blå Kors Genbrug)

Det skal være slut med, at kommunens genbrugsbutikker sælger dit gamle tøj eller elektronik. Ihvertfald hvis det står til Dansk Industri.Dansk Industri mener, at kommunerne handler ulovligt, når de fisker dit gamle skrald op af containeren og sælger det videre, som det eksempelvis sker i Næstved, hvor Affald Plus har stor succes med deres genbrugsbutik.Det kan man læse i det sidste nummer af Danske Kommuner.DI har klaget til StatsforvaltningenOg nu har DI bedt statsforvaltningen om - én gang for alle - at tage stilling til, om kommunerne må sælge dit gamle skrald. Det fortæller Chefkonsulent i DI, Christina Busk. Der er penge i affaldet efterhånden, og det er der et privat marked for, og så skal kommunerne ikke lave konkurrerende virksomhed på området.Christina Busk, chefkonsulent, DI- Vi har klaget til Statsforvaltningen og håber de tager sagen op, så vi kan få et grundlag for, hvad man må, og hvad man ikke må.Hun mener blandt andet, at de kommunale genbrugsbutikker ikke lever op til loven om reklamationsret, og dermed udkonkurrerer de private genbrugsvirksomheder.- Der er penge i affaldet efterhånden, og det er der et privat marked for, og så skal kommunerne ikke lave konkurrerende virksomhed på området.  Vi går rigtig meget op i at lovgivningen bliver overholdt af alle, både virksomheder og kommuner.Affald Plus føler sig ikke truetAffald Plus omsatte i 2014 for næsten 2,4 millioner kroner i  genbrugsbutikken i Næstved.  Men afdelingschef for genbrugspladserne, Allan Johansen forklarer, at den eneste forskel er, at nu sælger genbrugspladsen til private i stedet for til skrothandlere.Jeg kan ikke se, at der er noget unfair i det.Allan Johansen, afdelingschef for Affald Plus Genbrugspladser  Allan Johansen, godt forstå den principielle debat, Dansk Industri vil rejse. Alligevel føler han sig dog ikke truet:- Det er for så vidt i orden, at Dansk Industri peger på nogle ting, som de mener ikke er i overensstemmelse med lovgivningen, men det er vores vurdering, at vi på alle de punkter, som der bliver peget på, er på den rigtige side af lovgivningen. Vi afsætter varerne på markedsvilkår, og det kan jeg ikke se, at der er noget unfair i.

Mere end 70 procent af de varer, Affald Plus sælger i deres genbrugsbutik, bliver i en kundeundersøgelse betegnet som en erstatning for nye varer.Affald Plus har i alt fire nye genbrugsbutikker på vej. Dansk Industri har bedt Statsforvaltningen gribe ind overfor genbrugsbutikker i Næstved, Sønderborg og Hjørring kommuner. Altså kommunale butikker, og ikke butikker som for eksempel drives af Røde Kors eller Frelsens Hær.

Facebook
Twitter