Genbrugskøkkener hitter: Både billigt og bæredygtigt

Den Blå Avis og GulogGratis har registreret en stigning i antallet af køkkenannoncer på mellem 20 og 30 procent fra 2019 til 2020.

Fie Frøling fandt sit køkken på Den Blå Avis. For hende var det både for at spare på pengene og miljøet. (Foto: (Privat foto) © (Privat))

Når der skal steges og brases, sker det oftere i et køkken, der er købt brugt.

Det er nemlig både billigere og mere bæredygtigt at købe sit køkken brugt, og flere er hoppet med på tendensen.

På flere online markedspladser oplever de et boom af køkkenannoncer i øjeblikket.

Både Den Blå Avis og GulogGratis har registreret en stigning i antallet af køkkenannoncer på mellem 20 og 30 procent fra 2019 til 2020.

- Der er både skabe og skuffer og ting, som man bygger køkkener af, men det gælder også hårde hvidevarer, og der har vi ligeledes set en stor stigning i, hvad folk har sat til salg, siger presseansvarlig hos Den Blå Avis, Sofie Folden Lund.

Og de brugte køkkener bliver solgt på få dage, fortæller administrerende direktør hos GulogGratis, Kristian Petersen.

Fie har sparet 65.000 kroner ved at købe genbrug

En af dem, der har tjekket køkkenannoncer ud på nettet, er Fie Frøling. Her fandt hun et helt nyt HTH-køkken for 5.000 kroner inklusiv hårde hvidevarer langt billigere, end hvis hun havde købt det i en køkkenbutik. Hun skulle bare selv komme og pille det ned.

- Jeg har sparet ufattelig mange penge på det. Jeg ville nok have endt med at betale omkring 70.000 kroner for det, hvis jeg skulle købe det i en køkkenbutik, siger Fie Frøling.

- Det kan altså noget at spare så mange penge for to unge mennesker, der er ved at renovere hus.

  • Køkkenet har Fie fundet på Den Blå Avis. (Foto: (Privat foto) © (Privat))
  • Hun betalte 5000 korner for det inklusiv hårde hvidevarer og skulle selv komme og tage den ned. (Foto: (Privat foto) © (Privat))
  • Det hvide køkken har hun efterfølgende overfladebehandlet med beton. (Foto: (Privat foto) © (Privat))
1 / 3

Ifølge Videncentret Bolius bliver køkkener i gennemsnit skiftet ud efter 11 år, så der er god klimatænkning i at give dem et nyt liv som genbrugskøkken, siger fagekspert i bæredygtighed hos Bolius, Henrik Bisp.

- Har man et køkken i fin stand og i gode materialer, er det oplagt at få det køkken til at leve videre.

- Set med klimamæssige øjne er det en positiv tendens at se, at der er en en stigende interesse i at få fingrene i et godt brugt køkken. Det er spild af gode ressourcer at kassere et brugt køkken, der måske har flere gode år i sig endnu, siger han.

Danskerne er blevet mere klimabevidste

Ifølge trendforsker og etnolog Julia Lahme er genbrugskøkkener netop blevet populære, fordi vi er blevet mere klimabevidste.

- Det er alt sammen en del af en større tendens, der handler om, at vi gerne vil gøre noget godt for miljøet samtidig med, at vi gør noget godt for os selv, siger hun.

For Fie Frøling var det netop med tanke på bæredygtighed, at hun valgte at købe et genbrugskøkken.

- Jeg kan godt lide, at man gør noget andet, og jeg synes, det var federe at hive et køkken ind, der havde lidt historie, når nu vi havde revet det originale køkken ned, siger hun.

- Så der er to ting i det: Det bidrager med noget historie til et nyrenoveret rum, men vi bidrager også med noget godt til miljøet, og det er en fed ekstra bonus.

Den Blå Avis har i 2020 registreret en halv million søgninger på køkkener, hvilket er langt flere end året før.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk