Giv P4 et tip: Fortæl os om de forladte steder, der gemmer på en særlig historie

P4 vil fortælle historien bag steder, som står tomme og forladte hen. Vi har brug for din hjælp til at finde dem.

Konkurs, skænderier, en ny start eller noget helt fjerde. Der kan være mange grunde til, at fabrikker, huse eller andre steder har mistet deres daglige liv, og i dag står tomme, forladte og forsømte hen.

P4 vil nu fortælle historien om nogle af de steder. Derfor får vi brug for din hjælp.

Formålet er at belyse historierne bag de faldefærdige mure, de rustne maskiner eller ensomme villaer, som ofte gemmer på menneskelige og overraskende fortællinger.

Som du kan se nedenfor, er vi allerede gået på opdagelse efter disse steder selv. Nu håber vi, at du vil åbne vores øjne for forladte bygninger og områder, som vi endnu ikke selv har fundet eller bidrage med yderligere viden om de steder, vi selv har opdaget.

Send en mail til sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler fra steder i hele Danmark, som du gerne vil dele med os.

DR understreger, at det er ulovligt at trænge ind på privat grund, uden ejerens tilladelse og billeder må ikke indeholde personer.

Gå på opdagelse i de forladte steder, som P4 har fundet frem til:

(Foto: christine Nørgaard)

Når man bevæger sig rundt i nærheden af kysten ved Toppen af Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde ind i nogle af de mange bunkere fra 2. Verdenskrig, der ligger spredt rundt omkring på strande og i klitter.

(Foto: christine Nørgaard)

I 1986 håbede folkene bag Øster Hurup Sommerland, at de kunne skabe et sommerland, der kunne få ligeså stor succes som Djurs Sommerland og Fårup Sommerland. Det gik dog ikke efter planen, og i 1988 var man nødt til at lukke sommerlandet. I dag er området blevet til parken Fruerlund.

(Foto: Morten Stamm Mikkelsen)

I 2009 stoppede Danish Crown produktionen på det store slagteri midt i Skive by. Siden har bygningerne været forladt og i forfald. Både Danish Crown og politikerne i Skive diskuterer stadig, hvad den store grund skal bruges til.

(Foto: Mette Nørmark)

Halvt gemt bag træer og buske dukker et forladt hus op i Ørum. Edderkoppespindet i husets vindue og det høje græs står op omkring skuret.

(Foto: Mette Nørmark)

Den ene skorsten er styrtet sammen, alle ruder mangler, der er huller i taget og manglende tagsten. Der er ikke meget, som afslører, at der har boet mennesker ved dette forladte hus i Houlbjerg.

(Foto: Morten Stamm Mikkelsen)

Fra 1940 til 1970 blev der produceret omkring 50 millioner kubikmeter brunkul i området ved Søby. I 1970 stoppede produktionen helt, men flere af maskinerne står stadig i området, som da de blev forladt.

(Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen)

Dette forladte vandrerhjem ligger lige ud til motorvejen. Det er mere end 10 år siden, at det lukkede og genåbnede i mere rolige og landlige omgivelser i Skibet vest for Vejle. Den gamle vandrehjemsbygning er meget plaget af graffiti og hærværk.

(Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen)

Anlægget forsynede Superfos og siden virksomheden Kemira med ammoniak til gødningsproduktion. Da Kemira lukkede produktionen i 2004 blev anlægget overflødigt og anvendes i dag ikke til noget. Farvandet ud for Ammoniakhavnen er siden blevet et populært sted for dykkere.

(Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen)

Bygningen fungerede som toilet for passagerer, der skulle skifte mellem toget og færgen til Fyn. Da Lillebæltsbroen åbnede i 1935 mistede bygningen gradvist sin betydning og står i dag ubrugt hen. Bygningen er bevaringsværdig.

(Foto: Johannes Gjesing)

Gram Rådhus har stået tomt og forladt siden kommunalreformen i 2007, hvor Gram blev en del af Haderslev Kommune.

(Foto: Janne Schack Raffnsøe)

Gemt i tæt bøgeskov finder man Genner Børnehjem, også kaldet Færingehjemmet, da det tidligere har været brugt som skolehjem for færøske børn. Børnehjemmet har stået tomt i 20-25 år. I mange år var det tilgængeligt for nysgerrige. Nu er de nederste vinduer dækket til og dørene er låst, da et ejendomsselskab har købt hjemmet.

(Foto: Karsten Prinds)

Det er halvandet år, siden Danish Crown-slagteriet i Faaborg lukkede. 405 medarbejdere mistede jobbet.

(Foto: Tine Rud)

Dalum Papirfabrik lukkede med udgangen af 2012. Det var den sidste af de traditionelle papirfabrikker i Danmark.

(Foto: Mathilde Nordenlund)

Bygningen rummede tidligere en skiltefabrik, som dog gik konkurs. Den gamle fabriksbygning har i stået tom i mere end 10 år - kun besøgt af hjemløse og graffitimalere. Der har været brand i bygningen flere gange, og byens borgere er trætte af "øjebæen".

(Foto: Christian Lindgren / Scanpix)

Ungdomshuset på Jagtvej midt på Nørrebro blev en morgen i marts 2007 ryddet under en stor politiaktion. De følgende dage opstod der voldsomme kampe imellem politiet og autonome. Da røgen havde lagt sig, blev Ungdomshuset revet ned. Siden er der ikke blevet bygget på grunden, som ligger ubrugt og forladt tilbage.

(Foto: Karsten Schnack / Scanpix)

Taarbæk Fort ligger under jorden i Dyrehaven nord for København. Fortet blev opført mellem 1913 og 1916 og skulle beskytte København imod angreb fra kysten nord for Taarbæk. I 1937 blev fortet nedlagt og omdannet til minedepot for Søværnet. I 1969 blev Taarbæk Fort overdraget til Jægersborg Skovdistrikt, som dækkede fortet med 300.000 ton jord.

(Foto: Johannes Kaas Fallesen)

Rønne Elværk er tegnet af arkitekt Anton Rosen og opført fra 1910-1912. Elværket var i funktion frem til 1945. Bygningen blev fredet i 2015 og står i dag tom. Det gamle elværk er ejet af Bornholms Regionskommune.

(Foto: Johannes Kaas Fallesen)

Stadionet i Rønne blev opført til DGI’s Landsstævne i 2002. Det er cirka 15.000 kvadratmeter og har plads til omkring 40.000 tilskuere. Landsstævnestadionet kan ikke bruges længere, fordi det bliver ikke vedligeholdt.