God løn, svendebrev og fast tilknytning til arbejdsmarkedet: Flere går i voksenlære

På fem år er antallet af voksenlærlinge vokset betydeligt, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Ved udgangen af 2021 var der flere end 10.000 voksenlærlinge på landsplan mod knap 6.500 i 2017, viser nye tal. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne, (c) DR)

Rettet d. 6/1/22 - Faktaboks er præciseret efter de nye regler pr. 1/1/22 om voksenlærlinge.

Hammer, sav eller murerske - og et svendebrev. Det er på ønskesedlen hos stadigt flere voksne over 25 år, som går i voksenlære.

Antallet af voksenlærlinge er nemlig steget betragteligt de seneste fem år.

Der var ved udgangen af 2021 flere end 10.000 voksenlærlinge på landsplan mod knap 6.500 i 2017, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Og det er en stor fordel for ufaglærte at gå i voksenlære, mener Peter Sidelmann, der er arbejdsmarkedschef i Slagelse Kommune.

- Man får mere i løn, man får papirer på sine kvalifikationer, som man blandt andet kan bruge til kommende arbejdsgivere, og man får en mere stabil tilknytning til arbejdsmarkedet, siger han.

Det har ikke kun fordele for voksenlærlingene. Ifølge Peter Sidelmann kan også virksomhederne drage store fordele af at uddanne flere. Ikke mindst inden for byggebranchen, hvor der er stor mangel på faglært arbejdskraft.

- De får den faglærte arbejdskraft, som de efterspørger. Det gør, at de ikke behøver at sige nej til helt så mange ordrer, så de har grundlæggende bedre indtjeningsmuligheder, siger han.

Og Peter Sidelmann har efterhånden set mange gode historier om voksenlærlinge. Slagelse Kommune har nærmest Danmarksrekord i at få faglærte og ledige til at gå i lære.

Alene inden for de seneste tre år er antallet af voksenlærlinge mere end fordoblet i den vestsjællandske kommune.

Sidste år skrev 118 voksne over 25 år under på en lærekontrakt i Slagelse.

I voksenlære som 51-årig

En af de Slagelse-borgere, som i en relativt sen alder har valgt at uddanne sig, er 51-årige Jim Bendix Strandet.

Efter 33 år som ufaglært og selvstændig valgte han at gå i voksenlære hos et lokalt VVS-firma.

- Det var noget af et spring at tage, men jeg gik arbejdsløs, og jeg kendte ham, der har firmaet. Vi snakkede lidt frem og tilbage, og så fik jeg tilbuddet.

- Jeg tænkte: ’Jeg har ikke nogen uddannelse, så nu gør jeg det’, siger Jim Bendix Strandet.

51-årige Jim Bendix Strandet er gået i voksenlære i et VVS-firma i Slagelse efter 33 år som ufaglært og selvstændig. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne, (c) DR)

Udover fordelen ved at få et svendebrev i hånden og dermed papirer på sine kvalifikationer, ser Jim Bendix Strandet også andre fordele ved det nye liv som håndværkerlærling i lokalområdet.

- Det er her i Slagelse og omegn, hvor jeg selv bor, vi arbejder. Så jeg er fri for turen til København, hvor jeg skal holde i kø hver morgen og igen, når jeg skal hjem. Det er ikke det sjoveste, siger han.

Men der er også fordele for virksomheden ved at ansætte en voksenlærling, mener han.

- Man ved nok bedre, hvordan man skal gå på byggepladser og har en del erfaring med mange ting. Blandt andet det håndværksmæssige, så hvis der er et eller andet, kan man selv lige gøre noget for at blive færdig med sit arbejde, siger Jim Bendix Strandet.

DI: Brug for endnu flere faglærte

Og der er noget om snakken. De voksne er ofte en god arbejdskraft, siger chef for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri, Signe Philip.

- Der er mange, der kommer med erfaringer, der har direkte eller indirekte relevans indenfor den erhvervsuddannelse, de vælger.

Derfor glæder hun sig over, at stadigt flere bliver faglærte. Men der er brug for endnu flere, lyder det.

- Vi har brug for, at der er mange flere både unge, unge voksne og voksne over 25 år, der tager en erhvervsuddannelse, bliver faglærte, bliver håndværkere. For det har vi brug for på det danske arbejdsmarked, siger hun.