Godt nyt for haveejere: Tørken holder dræbersneglene nede

Bor man i områder med tør og sandet jord, er der ikke mange dræbersnegle fremme i haven.

Dræbersneglen, også kendt som Iberisk skovsnegl, har trange kår i den varme og tørre maj måned. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Haveejernes ærkefjende nummer ét har drøje vilkår i den lange tørkeperiode, vi har haft i maj.

Dræbersneglene trives dårligt i tørke, og det kan især mærkes i områder med tør og sandet jord.

- De tåler ikke alt for godt udtørring, så en tørkeperiode i et område med tør sandjord vil betyde, at dræbersneglene får det skidt, siger Morten Helholm, der er biolog og skadedyrsbekæmper hos firmaet Mortalin.

Men det afhænger altså af, hvilken jordbund der er i haven.

- Er der tung muldjord og godt med grønne planter, kan dræbersneglene sagtens klare sig til bedre og vådere tider, siger Morten Helholm.

Og mens sneglene godt kan ligge og vente på bedre tider under planterne, risikerer deres æg at tørre ud, og dermed begrænses næste generation dræbersnegle.

- Noget af det, der er følsomt for udtørring, er deres æg, som godt nok har en skal, men den kan godt fordampe. Så de kan godt tørre så meget ud, at de dør af det, siger skadedyrsbekæmper Morten Helholm.

Hold igen med haveslangen

Men hvis tørken skal hjælpe haveejerne i kampen mod dræbersneglene, kræver det, at man holder hænderne fra haveslangen.

- Hvis man har problemer med dræbersnegle, og man vander, gavner man selvfølgelig planterne men desværre også dræbersneglene, siger Morten Helholm.

Og selvom der kan anes regn forude i vejrudsigten, er det faktisk nu, man kan gøre en indsats for at minimere problemet med snegle senere på sommeren.

- Når regnen på et tidspunkt kommer, og sneglene dukker op, er det med at indsamle dem, så de ikke får mulighed for at lægge æg og blive til mange flere, siger Keld Hauge, der er naturvejleder på Odsherred Naturskole.