Golf skal hjælpe diabetespatienter i nyt forsøg

Et nyt forskningsprojekt skal vise, om golf kan få diabetespatienter i gang med motion.

Pia Thomsen er allerede bidt af golf efter 4 uger som testperson. (Foto: Pia Thomsen)

Pia Thomsen ruller ud over greenen i Holbæk Golfklub. Hun har type 2-diabetes og er for fire uger siden begyndt at spille golf som en af testpersonerne i et nyt forskningsprojekt.

- Der er aldrig noget motion, der rigtigt har fanget mig. Men det her tænder mig på en helt speciel måde. Jeg glemmer alt omkring mig, når jeg er på golfbanen, siger Pia Thomsen.

Diabetes-patienter kan forebygge udviklingen af sygdommen med motion og forbedre livskvaliteten, og her kan golf være velegnet for en målgruppe, der normalt ikke dyrker sport.

Det siger kommunikationschef i Dansk Golf Union Jesper Jürgensen.

- Fordi det er en motionsform, som er nem at gå til, og man går rigtig mange skridt på en time. Når man først bliver bidt af sporten, er man måske bidt af det resten af livet, siger han.

Derfor er netop golfsporten valgt som motionstype for at få gang i de diabetespatienter, som normalt ikke har lyst til at gå i et motionscenter.

30 testpersoner med type 2-diabetes er sendt ud i golfklubber i Holbæk, Smørum og Mollerup. Forinden er de blevet målt og testet på deres fysiske tilstand. Om seks måneder skal de testes igen for at se, om der er sket en forbedring.

- Det er vores håb, at der er sket noget med deres fysiske formåen, i deres blodprøver og med deres livskvalitet, fortæller professor og klinikchef Tina Vilsbøll fra Steno Diabetes Center Copenhagen ved Københavns Universitet.

Pia Thomsen kan allerede mærke en forskel efter fire uger på golfbanen.

- Mit blodsukker daler, når jeg har de her lange ryk på golfbanen, så jeg tror på, det er godt for diabetes, siger hun.

Om forskningsprojektet​:

  • Forskningsprojektet vil foregå over det næste år.
  • Det er skabt sammen med professor og centerleder Annelli Sandbæk fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og professor og klinikchef Tina Vilsbøll fra Steno Diabetes Center Copenhagen ved Københavns Universitet.
  • De 30 diabetspatienter, der spiller golf, vil blive sammenlignet med en kontrolgruppe på 30 diabetespatienter, der ikke har dyrket motion.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.