Gravsten skal genbruges

I Sdr. Jernløse Kirke ved Holbæk vil man genbruge gamle gravsten frem for at smide dem ud.

Kirkeværge Hanne Steinicke ved Sdr. Jernløse Kirkegårds kasserede gravsten. (Foto: Sten Jørgensen © dr)

Når et gravsted bliver opsagt af de efterladte, har proceduren hidtil været, at den kasserede gravsten køres om på kirkegårdens materialeplads, hvor den bliver afhentet og knust, hvis ikke de pårørende ønsker at beholde den.

Men at ødelægge god granit er både synd og skam. For stenen kan sagtens udnyttes langt bedre til fordel for miljøet, kunden og kirkegården, siger Hanne Steinicke, der er kirkeværge i Sdr. Jernløse Kirke ved Holbæk.

- Der er ikke så meget nordisk granit tilbage. Ved genbrug kan man slippe for, at skulle have nye sten fra Østasien, hvor arbejdsforholdene mildest talt ikke er gode. Og så bliver miljøet også en stor vinder, når stenene ikke skal transporteres, siger hun.

Menighedsrådet har drøftet tanken, og har indgået et samarbejde med Rådvad Stenhuggeri, der vil afhente de kasserede gravsten og hugge dem om til nye sten.

Og genbrug af gravsten passer godt i tidens ånd, mener stenhuggermester Stig Andersen fra Rådvad Stenhuggeri, der også samarbejde med flere andre kirker.

- Mange kunder kan faktisk godt lide tanken med, at stenene er genbrugte og ikke går til spilde. Jeg havde frygtet at folk ville have berøringsangst, når de vidste, at det var gamle gravsten. Men det har vist sig at være helt modsat, siger han.

Sdr. Jernløse Kirke vil få 10 procent af overskuddet fra salget af de genbrugte sten. De penge kommer til at gå til udvikling og forskønnelse af kirkegården.

I Sdr. Jernløse Kirke vil man genbruge gravstenene. Hvad synes du om idéen?

Opslået af DR Nyheder på 16. marts 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.