Guldsmykke fra jernalderen dukket op på Lolland: 'En lille sensation'

Det imponerende smykke blev fundet af en amatørarkæolog og er med til at styrke Lollands historie.

Smykket består af i alt 25 gram guld i form af to medaljoner, et hængesmykke og en guldring. De store medaljoner har sandsynligvis hængt om halsen på betydningsfuld person. (Foto: Sophie McAulay © Museum Lolland Falster)

Normalt byder den lollandske muld mest på sukkerroer og hvedemarker.

Men for nyligt er en sjældenhed ud over det sædvanlige pludselig dukket op af jorden.

En vaskeægte guldskat er nemlig blevet fundet i mulden på en mark ved Forneby tæt på Maribo.

Medaljonerne - eller "brakteaterne" som de kaldes - er lidt større end en 20-krone. Efter 1500 år i jorden er de stadig i flot stand. (Foto: Hans Corfitz Andersen © DR)

Der er tale om fire yderst velholdte smykkegenstande, der kan spores helt tilbage til den sene jernalder for cirka 1.500 år siden.

Og ifølge museumsinspektør på Museum Lolland-Falster Marie Brinch er der tale om en arkæologisk sensation, der passer perfekt ind i fortællingen om Lolland, hvor jernalderens magtfulde elite holdt til.

- Helt op til vikingetiden har Lolland været et meget rigt samfund. Vi har fundet rigtig mange grave, hvor folk er begravet med guld, sølv og ædelstene. Det er utrolig flot og pompøst, og det her fund passer jo lige præcis ind i den fortælling, siger hun.

De to guldmedaljoner kaldes af arkæologerne for ”brakteater”, og selvom der er fundet lignende brakteater på Lolland og Falster før, så lader de her to nye til at være de ældste, der er fundet i området. Og det gør dem ekstra sjældne, fortæller arkæolog og kommunikationskonsulent på Museum Lolland-Falster Henrik Schilling.

- Med det her fund skriver vi et nyt kapitel i historien. Da det er to tidlige brakteater, som vi aldrig har fundet hernede før, så er det jo en lille sensation. Og samtidig bekræfter det jo bare, at Lolland var et rigt sted i jernalderen, siger han.

Latinsk volapyk

De to guldmedaljoner er udsmykket både med et portræt og en tekst, der ser ud til at være skrevet på latin. Det er dog det rene volapyk, og bogstaverne er af fri fantasi, men viser, at brakteaterne har haft romerske guldmønter som forbilleder, fortæller Henrik Schilling.

- Der er et mandshoved i profil, som der også er på de romerske mønter. Der er det normalt et kejserportræt. Og så er der en omløbende tekst omkring, der ligner latinske bogstaver. Havde det været en romersk mønt, havde der stået navnet på kejseren, men her giver det ingen mening.

Medaljonerne er udsmykket med et portræt og bogstaver, der skal se latinske ud. Skriften betyder dog ikke noget. (Foto: Hans Corfitz Andersen © DR)

Men det er sandsynligvis ikke kun udsmykningen, der stammer fra Romerriget, vurderer Henrik Schilling.

- De er ikke bare efterligninger, de er formentlig også lavet af romerske guldmønter, der er smeltet om, siger han.

Udover de to medaljoner er der også fundet et lille hængesmykke og en guldring, hvilket i alt giver 25 gram guld. Dertil kommer en lille spiralfingerring i sølv, samt en del fragmenter af en dragtnål, der også er i sølv.

Fundet af amatørarkæolog

Selvom guldsmykkerne har udløst stor begejstring blandt arkæologer og eksperter på både Nationalmuseet og Museum Lolland-Falster, kan de dog ikke selv tage æren for det opsigtsvækkende fund.

Det var nemlig den 28-årige blikkenslager Rickey Kruse Pedersen fra Kirke-Hyllinge, der sammen med en kammerat stødte på smykkerne i jorden, da de i april var ude og gå med deres metaldektorer.

28-årige Rickey Kruse Pedersen fra Kirke-Hyllinge har gået med metaldetektor i 16 år. Guldsmykket er hans største fund. (Foto: Hans Corfitz Andersen © DR)

Derfor blev de to amatørarkæologer også inviteret med, da Museum Lolland-Falsters arkæologer i den seneste uge lavede en større udgravning i området i håb om at finde flere skatte. Og det har været en stor oplevelse, fortæller Ricky Kruse Pedersen.

- Det er meget specielt. Den her type udgravning er nok noget af det største, jeg har prøvet. Man møder jo en helt anden type mennesker, der er noget dygtigere inden for forskellige jordtyper end os, da vi går mere efter de ædle metaller. Så det er rigtig lærerigt at være med.

Ved udgravningen fandt arkæologerne en række mindre fund, men ikke noget så stort som guldmedaljonerne.

Smykkerne skal nu sendes til Nationalmuseet, hvor eksperter vil afgøre, hvornår de helt præcist stammer fra.