Gymnasieelever får kritik for 'babe-julekalender': Sexistisk, mener rektor

Slagelse Gymnasiums rektor kalder julekalender med 'flotte babes' nedværdigende.

Også elevrådsformanden på gymnasiet tager afstand fra kalenderen, som en gruppe elever selv har lavet. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

Unge kvinder med kække smil og nissehuer. Nogle i tykke sweaters, andre i bikini ved en pool under sydlige himmelstrøg.

Sådan ser en såkaldt babe-kalender ud på Instagram – en julekalender med unge kvinder fra 1.-3.g på Slagelse Gymnasium, som en gruppe elever på gymnasiet selv har lavet, og som B.T. omtalte i en artikel i går.

En kalender, som gymnasiets rektor Lotte Büchert finder både sexistisk og anstødende, og som hun tager 'dyb afstand' fra.

- Jeg bryder mig ikke om, at man udstiller mennesker på den måde. Nu er billederne måske ikke anstødende i sig selv, men jeg synes, at teksterne, som følger med billederne, er sexistiske, siger hun.

Lotte Büchert mener, at teksterne kun fremhæver nogle sider af pigerne, i stedet for at fortælle hvor dygtige og gode de er bare ved at være dem, de er, som hun udtrykker det.

- Det tager jeg afstand fra. Jeg synes, det er sexistisk og nedværdigende.

Teksten under billedet bag låge nummer to på julekalenderen på Instagram lyder sådan her:

”Dagens babe er den super smukke X (DR har fjernet navnet, red.) fra 2.e! Hun er slet ikke til at få øjnene fra, og hendes flotte blå øjne og lyse hår kan få en hver (sic.) fyr til at blive blød i knæene.”

Rektor: Gruppepres og ekskludering

Rektoren synes også, at babe-kalenderen er et problem, fordi hun mener, at det kan være svært at sige nej til at være med i kalenderen.

- Fordi man så på den måde får meldt sig ud af et fællesskab, et sejt fællesskab måske, som man er medlem af, og hvor der måske ligger et gruppepres i, at man så er med i kalenderen.

En elev på Slagelse Gymnasium tjekker den såkaldte babe-julekalender på Instagram. I teksten til profilen lyder det, at der hver dag i december åbnes en ny låge, "bag den gemmer sig en af SG’s flotte BABES!". (Foto: Casper Lindbjerg Greve © (c) DR)

Samtidig mener hun, at det er et ”enormt ekskluderende fællesskab” for dem, som ikke er med i kalenderen.

- De (dem der står bag kalenderen, red.) kommer til at definere, hvordan man skal se ud. Og hvad så med alle de andre, som ikke ser sådan ud? Hvor er de henne i vores skolefællesskab? Det synes jeg er problematisk.

Alberte Hemmingsen, der går i 2. HF på Slagelse Gymnasium, er enig med rektor:

- Det er sexistisk. Man går ud fra nogle forkerte ting. Man opstiller folk på en forkert måde. Det er som om, det kun er udseendet, der betyder noget, og ikke det indre, siger hun.

Alberte Hemmingsen, der går på HF på Slagelse Gymnasium, kalder babe-kalenderen sexistisk. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © (c) DR)

Også kalender med mandlige elever

Mandlige elever fra Slagelse Gymnasium optræder også på Instagram i en lignende julekalender. Her læser teksten for låge nummer ni blandt andet:

”Bag næste låge, gemmer der sig en lækker 1g’er… X (DR har fjernet navnet, red.) er en ægte frækkert, da han aldrig har problemer med piger, og hvordan han skal snakke til dem.”

Ifølge Christopher Sand, der går i 2.g, blev der lagt et opslag op, hvor man kunne sende billeder ind af sig selv, hvis man ville være med, eller af andre, hvis de havde fortjent at være med:

- Jeg kan ikke rigtig se problemet. Har man lyst til at være med, så sender man et billede ind.

2.g'erne Elgaard, Christopher Sand og Rasmus Lackovic synes ikke, julekalendere med "babes" eller "honks", som de mandlige elever kaldes, er et stort problem. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © (c) DR)

Rasmus Lackovic, som også er 2.g’er, er enig:

- De har alle sammen givet tilladelse til, at de må lægge deres billeder op. Hvis de har et problem med det, bliver det ikke lagt op.

Babe-kalender skal hjælpe med digital dannelse

Rektoren på Slagelse Gymnasium har talt om julekalenderen med elevrådet, som hun har bedt om at tage stilling til kalenderen.

Julie Christensen, der er elevrådsformand på Slagelse Gymnasium, tager da også afstand fra kalenderen, som hun mener er et ”kæmpe problem”, selvom pigerne selv har sagt ja til at være med.

- Det store problem med kalenderen er selvfølgelig, at det ekskluderer nogle fra fællesskabet, og man laver et A- og B-hold.

Oliver Clemensen, næstformand for elevrådet, siger, at han personligt ikke synes, kalenderen er et stort problem.

- Men jeg kan godt følge vores rektor, der mener, at nogle bliver ekskluderet, og nogle bliver valgt ind.

Han siger dog, at han har valgt ikke at følge julekalenderen længere for at vise både fra elevrådets side og fra sin egen, at han ikke støtter op om kalenderen.

Oliver Clemensen, der er næstformand for elevrådet, har valgt ikke længere at følge babe-kalenderen på Instagram. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © (c) DR)

Rektor Lotte Büchert har også talt med nogle af lærerne om den, og hun forventer, at de bruger kalenderen som afsæt til at tale om digital dannelse i eksempelvis danskundervisningen.

- Så håber vi, at vi ad den vej kan skabe noget forståelse for, at man ikke bør lave sådan en kalender, der har det udseende, siger hun og uddyber:

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi som uddannelsesinstitutioner påtager os ansvar for at undervise eleverne i digital dannelse. Er det digital dannelse at lægge billeder ud af piger, kalde det en "babe-julekalender" og så skrive nogle ting om pigerne, som har med deres udseende at gøre?

Ifølge B.T. findes der lignende julekalendere på Rysensteen Gymnasium, Roskilde Katedralskole, Slotshaven Gymnasium, Egedal Gymnasium, Odsherred Gymnasium, Allerød Gymnasium, Espergærde Gymnasium og Stenhus Gymnasium i Holbæk.