Håbet spirer efter regnskyl: Nu kan landmænd så vinterafgrøder

Efter måneder med tørke og tørstende marker, har de seneste dages regn endelig givet lidt håb for sjællandske landmænd.

Mikael Andersen er landmand på Asbjerggaard i Gerlev. Det meste af hans korn var helt gult allerede i begyndelsen af juli og er nu høstet, så de seneste dages regn hjælper ikke på kornet. I stedet håber Mikael Andersen på en bedre roehøst. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © (c) DR)

Den liflige lyd af regn, der falder, er musik for ørerne for landmand Mikael Andersen fra Gerlev ved Slagelse.

- Det hjælper ikke på den høst, vi allerede har fået i siloerne, men det gør det rigtigt godt for det, vi skal så nu. Lige så snart jorden tørrer op, kan vi komme ud og komme i gang med arbejdet, siger han.

Det er blandt andet raps og efterafgrøder, der skal sås nu, og derfor er den længe ventede nedbør kommet på det helt rigtige tidspunkt.

- Den måtte gerne være kommet tidligere, men hellere nu end om fjorten dage, siger Mikael Andersen.

Håb for en bedre roehøst

Mikael Andersens høst er i hus, men der er afgrøder der ikke er høstet, som også kan nå at få gavn af det våde vejr.

- Vi har sukkerroer, som endnu ikke er høstet, og der betyder regnen en hel del. Vi kan håbe at udbytterne i roerne kan blive trukket lidt op af nedbøren, siger Lars Skovgaard Larsen, afdelingsleder for Planteavl i rådgivningsvirksomheden Vkst.

Generelt har sommerens høst været 30-50 procent under normalen, men der er også store regionale forskelle.

- Specielt Midt- og Vestsjælland virker til at have været hårdere ramt, hvor man på Stevns og Lolland-Falster har klaret sig lidt bedre gennem tørken. Men i alle områder er der høstet væsentligt under, hvad vi normalt høster, siger Lars Skovgaard Larsen fra Vkst.

Mikael Andersen har i hvert fald ikke korn nok til sine grise, men skal ud og købe korn fra andre for omkring halvanden million kroner.

- Vi får et dårligere regnskab i 2018, men det er ikke noget, der truer os på livet, siger han.

Facebook
Twitter