Hal brændte ned til grunden: Nu har lokalt samarbejde genopbygget den

Godt samarbejde mellem lokale foreninger har gjort multihal mulig.

De kommende brugere af den nye multihal sang ved indvielsen af Borren - Højby Kultur- og Idrætscenter i dag. (Foto: © Odsherred kommune, odsherred Kommune)

I dag var det muligt at indvie en ny multihal i Højby i Odsherred.

Multihallen er en afløser for Højby Hallen, som nedbrændte for snart fem år siden. En begivenhed, der fik byens foreninger til at rykke sammen, så alle nu kan få glæde af den nye hal.

- Samarbejdet kom i stand ret hurtigt, fortæller Thomas Nicolaisen, der er formand for samarbejdsudvalget for Borren Idræts- & Kulturcenter.

Branden opstod omkring klokken tre om natten. Da Thomas Nicolaisen hørte om branden klokken syv om morgenen, skyndte han sig op til hallen, hvor der stadigvæk stod en masse mennesker:

- Fra da af havde flere en tanke om, at vi skulle gøre noget. Det gjorde vi ret hurtigt, ved at vi talte sammen i løbet af dagen. Næste aften havde vi etableret samarbejdsudvalget.

Det samarbejdsudvalg blev afgørende for, at borgere i dag kan indvie områdets nye samlingspunkt for kultur og idræt.

- Det har givet nogle meget store fordele. Vi blev meget tidligt enige om at diskutere, hvis der opstod problemer og få skrevet ned, hvad vi så gjorde, siger Thomas Nicolaisen og fortsætter:

- Vi var enige om, at med én stemme kom vi længst i stedet for, at der var flere foreninger, der stod på sidelinjen.

  • Borgmester Thomas Adelskov (S) klippede snorren til Borren ved indvielsen i dag. (Foto: © Odsherred kommune, odsherred Kommune)
  • Højby Ungdomsforenings Folkedansere optrådte ved indvielsen af hallen. (Foto: © Odsherred kommune, odsherred Kommune)
  • Fodspor sat i ler af Højby og omegns borgere udgør et af fem kunstværker ved Borren. Kunstværket "Spor" skal give brugerne en følelse af ejerskab og tilhørsforhold til bygningen. Det er elever fra Nordskolen i Højby, der har arbejdet sammen med keramikeren Martin Nybo om borgerværket. (Foto: © Odsherred kommune, odsherred Kommune)
  • Skulptør Peter Hesk fra Nykøbing Sjælland afslørede sin skulptur ved hallen. (Foto: © Odsherred kommune, odsherred Kommune)
1 / 4

Én fælles stemme

Den ene stemme skulle lyde fra forskellige foreninger med forskellige interesser til både kommune og bygherre.

- Det har ikke været svært at få én stemme til at lyde ens. Vi havde noget, som vi alle bakkede op om, og lige pludselig havde vi ikke noget. Så vi var sådan set pressede til at stå sammen, og det har alle holdt, fortæller Thomas Nicolaisen.

  • Den nye multihal hedder Borren - Højby Kultur- og Idrætscenter er inspireret af Borren fæstningsanlæg. (Foto: © Sten Jørgensen, (c) DR)
  • Den godt 3000 kvadratmeter store bygning består af over 100.000 lyse, rustikke mursten både ude og inde. (Foto: © Sten Jørgensen, (c) DR)
  • Multihallen har mange funktioner fra stor sportshal til lounge- og caféområde, 10 skydebaner, springgrav og fitness- og yoga-, danse- eller musikrum. (Foto: © Sten Jørgensen, (c) DR)
  • Mellem 20 og 30 brandbiler og 150 personer hjalp med slukningen af branden i Højby Hallen i Odsherred i 2013. (Foto: © Sten Jørgensen, (c) DR)
1 / 4

Sammenholdet har holdt så godt, at der i dag står en 3.000 kvadratmeter stor bygning, der går under navnet Borren - Højby Kultur- og Idrætscenter. I multihallen er der blandt meget andet en stor sportshal kaldet arenaen, caféområde, skydebaner og springgrav.

Kultur- og idrætscentret venter lige nu på, at de mange brugere fra dagpleje- og vuggestuebørn, unge fodbold- og badmintonspillere til seniorer kommer og tager den i brug.