Har du penge, kan du få fysioterapi nu, ellers må du vente

Det skaber ulighed, når man kan betale sig fra at blive behandlet uden om ventelisten, siger Danske Fysioterapeuter.

Fysioterapeut Merete Larsen hjælper Mette Berenth med at træne et beskadiget knæ. Mette Berenth har valgt selv at betale hele sin behandling. (Foto: Maria Larsen © dr)

Hvis du skal have tilskud fra sygesikringen til fysioterapi, må du på ventelisten, men betaler du selv, kan du komme til med det samme.

Årsagen er, at flere fysioterapeuter er blevet tildelt et ydernummer, som i sidste ende begrænser, hvor mange patienter de må behandle med tilskud fra sygesikringen om året.

Sådan er det også hos Næstved Fysioterapi, fortæller medejer og fysioterapeut Merete Larsen.

- Det er smadder ærgerligt, at vi har kapaciteten og folkene til at lave behandlingerne, vi må bare ikke. Derfor har vi valgt at sige, at vil man betale selv, kan man komme til ret hurtigt i stedet for at komme på venteliste, siger hun.

Næstved Fysioterapi er langt fra de eneste, der har valgt den løsning, fortæller formand for Danske Fysioterapeuter Tina Lambrecht.

Men ydernumrenes begrænsninger er derfor med til at skabe ulighed i sundhedssystemet, siger hun.

- Dem, der har en bedre økonomi, kan springe ventelisten over. Så for mig betyder det her også, at vi er med til at øge uligheden i sundhed, og det, synes jeg, er rigtigt uheldigt, siger Tina Lambrecht.

Jeg havde brug for behandling her og nu

En af dem, der har valgt at betale hele sin behandling selv, er Mette Berenth fra Næstved.

Hun fik beskadiget et ledbånd i knæet efter et fald, og for hende havde det stor betydning, hvor hurtigt hun kunne komme i behandling.

- Det var her og nu, jeg havde brug for behandling, for jeg havde smerter, og jeg brugte knæet helt forkert. Jeg kunne have risikeret en sygemelding, siger Mette Berenth.

Hos Danske Regioner, som styrer begrænsningerne på ydernumrene, kan de ikke genkende det billede, siger formand for Regionernes lønnings- og takstnævn, Anders Kühnau.

- Vi har altså ikke en ventetidsproblematik på fysioterapiområdet. Det har vi på andre områder, men ikke på det her område. Hvis vi får det, kigger vi selvfølgelig på det i Danske Regioner.

Facebook
Twitter