Har du styr på dit skrald? Folk ’dovner’ med affaldssorteringen under corona

Affaldsfirmaer oplever en fordobling af fejlsorteret skrald i papircontaineren.

Du har måske hørt det før, men nu får du den lige igen.

Pizzabakken fra din pizza med parmaskinke skal IKKE i papiraffaldet.

Alligevel oplever affaldsfirmaer landet over en stigende mængde affald, der lander i de forkerte containere eller skraldespande.

Hos AffaldPlus, der samler affald i Slagelse, Næstved, Faxe, Ringsted, Vordingborg og Sorø, har de oplevet en fordobling af fejlsorteret affald siden coronanedlukningen.

Helle Hansen, der er teamleder for genbrugsterminalen hos AffaldPlus i Næstved, peger på, at de mange dage hjemme i huset kan være årsagen til problemet.

- Normalt har vi ikke så meget affald, når man er på arbejde, og børnene er i skole. Det har man haft under corona, siger hun.

Desuden kan selskabet se, at folk har bestilt mere mad udefra i samme periode.

- Det har vi i hvert fald kunnet se i vores papir. Der er pizzabakker med både skorper og salatmayonnaise. Det er et stort problem, fortæller hun.

Affald kan ikke genbruges

Går du en tur rundt i genbrugsterminalen i Næstved, er det kun et spørgsmål om sekunder, før du spotter mælkekartoner, treliters papvin, plastikbøtter og sågar bleer blandt det store læs af gamle reklamer og papirrester.

Faktisk er der så meget restaffald og plastik blandt papiret, at det sydsjællandske affaldsselskab har følt sig nødsaget til at ansætte to medarbejdere til at håndsortere genbrugspapiret.

For hvis der er for meget affald i papiret, kan AffaldPlus ikke sælge det videre til papirfabrikkerne.

OBS! Testen er lavet med udgangspunkt i sorteringsreglerne i Odense Kommune. Der kan være lidt forskel på reglerne i de enkelte kommuner.

Det bliver i sidste ende rigtig dyrt for forbrugerne, fortæller Helle Hansen.

- Kommunerne skal sende regningen videre, og der er kun ét sted, regningen kan ende. Det er hos borgerne. Vi er alle sammen en del af et tandhjul, når det gælder genanvendelse. Jo bedre vi gør det som borgere, jo bedre bliver resultatet også i sidste ende, siger hun.

Det er ikke kun AffaldPlus, der oplever problemer med, at alt for meget affald bliver fordelt forkert.

Det fortæller kommunikationskonsulent i Dansk Affaldsforening, Niels Toftegaard:

- Det er et problem i hele landet, at pizzabakker og spraydåser havner de forkerte steder og bliver sorteret forkert. Det er en udfordring, som alle landets kommuner og affaldsselskaber har, siger han.

Uvidenhed og dovenskab skaber problemer

Derfor er AffaldPlus lige nu i gang med en kampagne, der skal hjælpe befolkningen på Sydsjælland med at sortere korrekt.

- Meget bliver måske fejlsorteret, fordi folk tror, at de gør det rigtige. Spraydåsen i metal, fordi man tror, at den hører til metal, og man smider pizzabakken i pap, fordi man tror, at pappet kan genbruges, fortæller Katja May Weber, der er kommunikationsmedarbejder hos AffaldPlus.

Sprayflasker er farligt affald og skal afleveres på genbrugspladsen, fordi flaskerne kan selvantænde, når de bliver mast i skraldebilerne, mens pizzabakker er mere ufarlige og skal sorteres som restaffald.

En ny affaldsaftale blandt alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Ny Borgerlige kræver, at danskerne fremadrettet skal sortere ti forskellige typer affald fra 2021. Tekstil-affald dog fra 2022.

- Så er der også dem, der ikke tager sig sammen i sorteringssituationen og dovner, så de ikke rammer plet, når de smider ud, siger Katja May Weber og fortsætter:

- Vi er alle nødt til at investere den lille tid i sorteringen, så vi kan få det gjort rigtigt. Det er jo noget, der er i alles interesse.

Facebook
Twitter