Har du vasket dig godt nok? UV-lys i svømmehal skal afsløre bakterier

I Slagelse Kommune har man taget en ny metode i brug for at undgå bakterier i vandet.

Morgensvømmerne Lissy Petersen og Troels Christensen tester det nye UV-lys, der skal sikre en bedre kvalitet af badevandet. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © DR Sjælland)

Opdateret klokken 13:38: Opdateret med faktaboks om ultraviolet lys og afstemning.

Ikke alle får vasket sig lige godt, inden de hopper i bassinet i svømmehallen.

Det mærker man blandt andet i Slagelse Kommune, hvor det nogle gange har været nødvendigt at lukke svømmehallerne på grund af for mange bakterier i vandet.

Men fra i dag vil et ultraviolet lys i kommunens svømmehaller afsløre, om du har bakterier på kroppen, inden du springer i vandet.

UV-lyset er sat op som et led i en ny renlighedskampagne, der skal hjælpe badegæsterne med at se bakterier på kroppen. Når badegæsterne skal fra omklædnings- og bruserummet ud i svømmehallen, skal de typisk igennem en lille mellemgang. Det er her, UV-lyset er installeret.

- Med ultraviolet lys kan vi afsløre bakterier, og derfor er det oplagt at placere lyset i en svømmehal som vores, hvor mange mennesker deles om det samme badevand. Nu kan vi på en sjov og anderledes måde gøre vores badegæster opmærksomme på den gode hygiejne, uden at vi skal bruge mere klor i vandet, siger teamlederen i Korsør svømmehal, Ronni Børgesen.

Husk at vaske de vigtigste steder, opfordrer kampagnen. I det lilla UV-lys vil urene områder lyse op i gule farver. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © DR Sjælland)

De faste morgensvømmere i Korsør Svømmehal skulle også lige vænne sig til det nye initiativ.

- Efter at have fået en god forklaring, så synes jeg, at det er rigtigt fint. Men jeg var lidt skeptisk i starten, fordi jeg var lidt nervøs omkring, om folk ville tage det på en forkert måde, og de kunne blive stødt over det, lyder det fra svømmeren Michelle Wedén.

Også morgensvømmer Troels Christensen mener, at UV-lyset kan have en positiv effekt for badeoplevelsen.

- Jeg tror, at det er en lille husker, vi får, når åbner døren og skal gå ind.

I svømmehallen vil der ikke være fast personale til at holde øje med folks brug af UV-lyset.

- Det må være en eller anden form for selvjustits, men jeg håber, at alle vil tage godt imod det, og det vil hjælpe, siger teamleder Ronni Børgesen.

Kan også skræmme gæster

UV-lyset i svømmehallerne er også et tiltag, der muligvis kan skræmme gæster væk, erkender formand for kultur- og fritidsudvalget i Slagelse Kommune, Jørgen Andersen (S), som har drøftet tiltaget i udvalget:

- Vi har selvfølgelig også diskuteret, hvad der kan være hagen ved det her forsøg. Vi vil også starte med en god dialog med dem, der nu synes, at det her er et uheldigt forsøg. Jeg tror, at vi kan overbevise dem om, at det er til gavn for alle.

Slagelse Kommune har nu lavet en kampagne, så de kan undgå at få for mange bakterier i vandet. (Foto: Lis Vibeke Læsøe OIsen © DR Sjælland)

Udvalgsformanden mener dog, at tiltaget er både godt og vigtigt, da svømmehallerne af og til lukkes ned, fordi bakterieniveauet er for højt. Og et for højt bakterieniveau kan i værste tilfælde gøre gæsterne syge.

- Det er der jo ingen, der har interesseret i, lyder det fra Jørgen Andersen.

Derudover er rummet med det ultraviolette lys også et afskærmet, så andre ikke kan se, hvordan man ser ud i lyset.

I svømmehallernes sammenslutning, Dansk Svømmebadsteknisk Forening, er formand Lars Norring begejstret for ideen.

Men han mener også, at det er en vanskelig opgave at håndtere for en livredder eller en medarbejder, hvis de skulle påtale andres manglende afvaskning.

- Det har været et emne, der har været i fokus i alle de år, jeg kan huske, fordi det er meget individuelt, hvordan vi mennesker ser på hygiejne og hvor meget, man skal gøre ud af det, lyder det fra Lars Norring.

Dårlig hygiejne er således et voksende problem i landets svømmehaller.

- I dag kan man se, at man har overladt ansvaret til badegæsterne selv i forhold til at vaske sig. Men hvis der er flere, der ikke har vasket sig ordentligt, inden de hopper i, så skal der tilføres mere klor i vandet.

Og svømmehallerne har en interesse i at holde klorniveauet så lavt som muligt, fordi for store mængder klor ikke er sundt for kroppen, understreger Lars Norring.

Initiativ kan bredes til andre svømmehaller

Formanden i Dansk Svømmebadsteknisk Forening vil nu følge forsøget i Slagelse Kommune tæt, og hvis det går godt, kan han sagtens forestille sig, at UV-lyset bredes ud til andre svømmehaller.

- Jeg synes, at det er rigtig, rigtig spændende, og jeg synes, at det er fantastisk, at der er nogen, der har mod på at prøve sådan et koncept af, siger Lars Norring.

Udover at få vandet til at være så rent som muligt i svømmehallerne, så håber Slagelse Kommune også på en økonomisk gevinst ved UV-lyset.

Nogle gange har kimtallet (bakterieindholdet, red.) i vandet nemlig været så højt, at det har været nødvendigt at lukke for svømmehallerne. Det koster hver gang en dags omsætning. Derudover kan kommunen spare på udgifterne til klor, når de badende er så rene, at de består uv-testen.

Facebook
Twitter