Havearbejde hjælper krigsveteraner videre i livet

Sansesten og sansehaver er godt for følelserne og sindet i en svær tid. Men arbejdet med at anlægge en have kan være lindrende i sig selv.

Veteran René Pamperin fik idéen til Veteranhaven, som han er sikker på kan hjælpe andre i samme situation som hans. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR)

En halvfærdig pilehæk og et par pinde, der viser, hvor hønsehuset skal stå. Meget mere er der ikke at se for det blotte øje i Veteranhaven i Slagelse. Men den golde jord byder på meget mere, end hvad øjet ser.

I halvandet år har veteraner med post-traumatisk stress syndrom (PTSD) været i gang med at bygge en have ved Slagelse.

Arbejdet bygger på tre ting: Indhold, rummelighed og værdier.

- Vi giver folk noget at stå op til om morgenen. Her er ingen stress, ingen deadlines, og alt sker på egne præmisser. Og så har vi alle de her menneskelige værdier, hvor der er masser af tillid, ro og tryghed for den enkelte. Så det er simpelthen kom ud og vær, som du er, fortæller initiativtageren til Veteranhaven, René Pamperin, der er selv veteran.

Har prøvet havens healing på egen krop

René Pamperin var major i hæren og chef i Helmand i Afghanistan. I et år i træk var han i konstant alarmberedskab og under stort stressniveau, og det blev for meget. Efter et år i krig fik han diagnosen post-traumatisk stress syndrom.

Nu hjælper han andre. 

- Det er den gode historie om, at jeg var i krig, kom til skade og kom hjem og fandt freden og roen i sjælen. Og fandt det her projekt, og udvikler det til andre og siger: 'Kom og prøv at være med. Det er frivilligt, gratis og et permanent tilbud', fortæller han og fortsætter:

- Det skal ske i vores eget tempo. Det er rigtig vigtigt, at vi ikke møder stress, og vi har den rummelighed, som vi har brug for, så vi kan få bygget det her fundament op, siger han om både haven og veteranerne.

Psyken bliver opbygget sammen med haven

Mens fundamentet til hønsehuset bliver gravet og pilehegnet bliver sat i Veteranhaven ved Slagelse, bliver fundamentet til veteranernes fremtidige liv også lagt. 

- Vi er lidt en håndholdt indsats ligesom en kravlegård, hvor vi giver folk deres selvtillid igen og deres tro på sig selv.

- Vi bygger nogle vinger på, og når vingerne kan bære, så slipper vi dem fri, så de kan komme ud og prøve kræfter med livet. Så det handler meget om at få en tro på livet igen og komme videre, fortæller initiativtageren, siger han.