Henning er kronisk syg og skal tjekkes hos egen læge: Rart at slippe for turen til sygehuset

Kroniske patienter kan fremover gå til kontrol hos praktiserende læge i stedet for på sygehuset.

Diabetespatient Henning Roy Hansen er til kontrolbesøg hos specialsygeplejerske Sheila Louw i Haslev Lægecenter. Han er glad for at slippe for turen til sygehuset i Køge. (Foto: henny Mortensen © (c) DR)

Diabetespatient Henning Roy Hansen er til sit kvartalsvise kontrolbesøg hos specialsygeplejerske Sheila Louw på Haslev Lægecenter i Sydsjælland.

Her er der mange praktiserende læger og specialsygeplejersker under samme tag for personalet har allerede for flere år siden taget hul på udviklingen med at tage sig af kronisk syge i lægepraksissen.

Henning Roy Hansens blodprøve viser, at langtidsblodsukkeret stiger, og det er ikke godt for en patient med sukkersyge:

- Noget kunne tyde på, at du skal have mere insulin, siger sygeplejersken, der også vejleder i kost:

- Husk at frugt er fyldt med sukker, så hold igen med jordbærrene, siger hun til Henning Roy Hansen, der ellers elsker jordbær med fløde.

Men han bedyrer, at det kun er i sæsonen, at han spiser jordbær, og at han husker, at hvidt brød er ligesom som gift for en sukkersygepatient.

I løbet af konsultationen får Henning Roy Hansen også målt sit blodtryk, der ifølge Sheila Louw er fint. Vægten siger fire kilo mindre end ved kontrollen for tre måneder siden.

Henning Roy Hansen vil hellere gå til kontrol på sit lokale lægecenter fremfor at tage turen til sygehuset i Roskilde eller Køge. (Foto: henny Mortensen © (c) DR)

Henning Roy Hansen er glad for, at han kan gå til kontrol på sit lokale lægecenter fremfor at tage turen til sygehuset i Roskilde eller Køge:

- Det er bestemt rart at slippe for den tur. Det eneste minus er, at jeg meget sjældent taler med lægen, så hvis jeg skal tale med ham, skal der bookes en separat tid.

Ikke plads til kronisk syge på sygehusene

For mange andre kronisk syge patienter bliver det ligesom for Henning Roy Hansen fremover et farvel til sygehusene og et goddag til de praktiserende læger.

Hver tredje af os lever med en kronisk sygdom. Et tal, der fortsætter med at stige for mennesker med sygdomme som diabetes og KOL, oplyser Danske Regioner.

Det er baggrunden for, at regeringen efter sommerferien sætter turbo på kravet om, at flere kroniske patienter skal behandles i det nære sundhedsvæsen: De skal til kontrol hos deres praktiserende læge eller en specialsygeplejerske i stedet for at rejse til de få sygehuse, der er tilbage.

I Region Sjælland er der om få år kun fire akutsygehuse tilbage, og de er allerede plaget af overbelægning på akutafdelingerne og de medicinske afdelinger.

Senest har Danske Regioner aftalt med Praktiserende Lægers Organisation, PLO, at de i de kommende år skal behandle 25.000 kroniske patienter, der har fået diagnosen diabetes eller lungesygdommen KOL.

Disse patientgrupper skal fremover ikke til kvartalskontrol på sygehusenes ambulatorier, men hos deres praktiserende læge og de sygeplejersker, der er tilknyttet der.

Haslev Lægecenter i Sydsjælland har både praktiserende læger og specialsygeplejersker, der blandt andet kontrollerer diabetes- og KOL patienter. (Foto: henny Mortensen © (c) DR)

Vi skal tiltrække specialsygeplejersker

Henning Roy Hansens læge er Ulrik Hesislev, der også er formand for sine praktiserende lægekollegaer i hele Region Sjælland.

Han håber, at regeringen vil være med til at løfte det nære sundhedsvæsen, at reformerne kommer til at bestå af mere end ord:

- Nu har de postet milliarder i de højt specialiserede sygehuse de senere år og næsten glemt, at langt de fleste patienter jo kommer i det nære sundhedsvæsen hos de praktiserende læger, siger han.

Ulrik Hesislev er praktiserende læge ved Haslev Lægecenter og formand for de praktiserende læger i Region Sjælland. Han vil gerne have flere lægecentre. (Foto: henny Mortensen © (c) DR)

Formanden mener, at der er brug for mange større læge- eller sundhedshuse, fordi 80 procent af de praktiserende læger i Region Sjælland ifølge Ulrik Hesislev har lukket for nye patienter.

Når mange af lægerne samtidig går på pension de kommende år, så mangler vi rigtig mange praktiserende læger, siger han:

- Det vil virkelig batte, hvis regeringen understøtter de tværfaglige miljøer, så vi også kan tiltrække dygtige specialsygeplejersker til at hjælpe os med den enorme opgave, det er, at behandle langt flere af sygehusenes patienter, siger Ulrik Hesislev.

FacebookTwitter