Her bliver fyrværkeriet affyret af professionelle: 'Vi håber det ikke giver så mange skader'

Stort fyrværkerishow skal mindske raketskader i Præstø.

Kontrolleret fyrværkerishow skal forhindre skader i Præstø. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scan © Scanpix)

Når vi i aften slutter året af med fest og farver, så er der formentlig nogle med en lidt for høj promille, som vil prøve at ramme raket og krudtlunter med en lighter.

Men det vil de gerne undgå i Præstø, og derfor afholder de ved Hotel Frederiksminde et stort og professionelt fyrværkerishow for at få færre fyrværkeriulykker, færre skræmte dyr og meget mere fællesskab.

Ideen kommer fra hotellets direktør Silje Brenna, der stammer fra Norge. Her er det kun tilladt at skyde fyrværkeri af på selve nytårsaften mellem kl. 18 og 02.

Hun håber, at det store show kan skabe en fælles begivenhed i Præstø, og at folk vil holde lidt igen med det billige krudt.

- Vi har fra Norge set, at loven om reducering af fyrværkeri og at kun professionelle må affyre, har medført færre ulykker. Så det er tanken bagom i aften. Vi kan have et fællesskab om det og genere færre dyr og mennesker, siger hun.

Fyrværkeriet skal skydes ud over Præstø Fjord, men selvom der er planlagt et stort show, så kan det ikke forhindre, at private selv køber krudt. Derfor håber Silje Brenna, at et årligt show kan mindske det private fyrværkeriforbrug.

- Det er første år, vi gør det, så vi ved ikke, hvordan det bliver, men hvis man har professionelle, der kan skyde af og lave et stort og flot fyrværkerishow, så håber vi, at det ikke giver så mange skader.

Silje Brenna fra Præstø er inspireret af fyrværkeriloven fra Norge. (Foto: (C) DR Nyheder)

Vigtigt for fællesskabet

Fyrværkerishowet over Præstø Fjord er ikke billigt. Det har kostet 80.000 kroner, men her er Præstø Handel- og Erhvervsforening gået ind og støttet arrangementet.

- Vi ser det som en del af fællesskabet i Præstø, at vi kan betale lidt tilbage til de borgere, der bruger byen rigtig meget. Vi er ikke de eneste, der har støttet op. Der har været en kæmpe opbakning til det her, siger formand Rasmus Evind.

Ved at gøre fyrværkerishowet til en tradition kan det styrke fællesskabet på flere måder i Præstø, mener han.

- Hvis vi gør det hvert år, så vil det fremadrettet måske betyde, at folk ikke bruger så mange penge på fyrværkeri selv, og så er det bare en rigtig god investering for miljøet, men også for byen generelt, at vi mødes hver nytårsaften, siger Rasmus Evind, der håber, at showet kan få andre byer omkring Præstø i gang også.

- Vi kan godt lide konkurrence. Der er ingen tvivl om, at en dyst mellem byerne om det største juletræ og største fyrværkeri, kunne give anledning til, at byer som Stege og Vordingborg vil lave det samme arrangement.

Indsamling til sikker affyring

Også i Ålsgårde i Nordsjælland har mange i byen støttet op om, at nytåret skal skydes ind på en sikker måde.

Her har Morten Vestergaard og hans kone Christina samlet penge ind til et stort fyrværkeri-show over MobilePay, som skal afvikles af professionelle. Her har den lokale opbakning været stor med over 150 personer, der allerede har spyttet penge i kassen.

- Der er en, som bor på vejen, som selv plejer at købe fyrværkeri for rigtig mange penge, men i år har han besluttet, at han hellere vil nyde et godt show og doneret 1000 kroner, siger Morten Vestergaard, der forventer at indsamle mellem 15-20.000 kroner.

Og mens mange har valgt at spytte i raketbøssen for at skyde nytåret sikkert ind, så er der også mange, der har kastet penge i det for at få en fed oplevelse, siger Morten Vestergaard.

- Jeg er sikker på, det bliver et virkelig flot fyrværkerishow, og det slår alt det, du kan købe i almindeligt køb med flere længder.

FacebookTwitter