Her er landsbyen, folk gider bo i

Horbelev på Nordøstfalster har solgt ud i husene og fået flere folk til byen. Forklaringen får du her.

Horbelev på Nordøstfalster er en landsby, der modsat mange andre, har solgt godt ud i antallet af tomme huse og fået flere folk til byen.

Landsbyer præget af fraflytning og forfald lyder en ofte fortalt historie.

Men ikke i postnummer 4871 Horbelev på Nordøstfalster. Her er udviklingen gået den modsatte vej. Tidligere var der 33 usolgte huse i byen. I dag er der kun 10, og befolkningstallet er steget med 37 indbyggere siden 2009.

Forklaringen er, at Horbelev er en moderne landsby med højt til loftet, der forstår at tage godt imod nye borgere, fortæller Torben Stjernholm fra Nordøstfalsters Fremtidsforening.

Horbelev tog sagen i egen hånd

Da friskolen lukkede, tog en gruppe borgere initiativ til et stormøde for at tage aktion i forhold til den kedelige udvikling. Efterfølgende har Horbelev nedsat et lokalråd og en investeringsforening, som står i spidsen for udviklingen.

For at have et sted, hvor borgerne kan mødes, og der kan foregå en masse aktiviteter, har investeringsforeningen købt skolebygningerne og omdannede dem til "Landsbycentret."

Landsbycentret huser en genbrugsbutik Ting & Sager, HAT (Horbelev Amatør teater), en blomster- og gavebutik og en massør. Der afholdes bankospil og spilles petanque på centret.

Byen har også fået omtale, da en lokal kunstnergruppe havde opført en kæmpe fjernsynsinstallation - af borgernes brugte tv-apparater. En happening, der nåede landet rundt.

Københavnerne lurer på provinsen

- Vi laver masser af værdiskabende aktiviteter, og det er derfor folk gerne vil bo i Horbelev, siger Torben Stjernholm.

Nu er københavnerne også begyndt at sondere terrænet udenfor Hovedstadsområdet.

Tal fra ejendomsmæglerkæden EDC viser, at antallet af visninger på boliger i Region Sjælland er steget 64 procent siden samme periode sidste år, fortæller kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann.

- Den stigende aktivitet har fået mange lejlighedssælgere i Hovedstaden til at få solgt deres lejlighed, og nu kan de så gå ud og købe et hus et eller andet sted på Sjælland, siger Jan Nordmann.

Moderate prisstigninger

I både Ringsted og Næstved melder ejendomsmæglerne også om markant flere visninger og mere salg.

Til gengæld er prisstigningerne fortsat beherskede.

Fra 4. kvartal sidste år til første kvartal i år, er huspriserne i snit steget fem procent i Region Sjælland, viser tal fra Realkreditforeningen.

Facebook
Twitter