Her giver coronakrisen penge i kassen: Håndsprit og fisk er populære varer lige nu

Nogle virksomheder oplever stor fremgang under coronakrisen.

Sæbefabrikken A/S har ansat 30-35 flere folk på grund af coronavirus. Ellers kan de ikke følge med efterspørgslen på håndsprit og sæbe.

Lastbilerne suser ind og ud ad porten hos Sæbefabrikken A/S i Nykøbing Falster.

- Jeg tror, det er nummer otte eller ni, der kører forbi nu, siger direktør Per Jørgensen.

Indenfor på fabrikken kører samlebåndet

døgnet
rundt, for at følge med efterspørgslen på håndsprit.

For mens der er hjælpepakker på vej til nogle virksomheder, som kæmper for at overleve på grund af coronakrisen, har andre kronede dage.

Sæbefabrikken A/S, der blandt andet producerer sæbe og håndsprit til virksomheder og sygehuse i Danmark og resten af Skandinavien, har ansat 40 procent flere end normalt.

- Efter regeringen kom ud med

restriktioner
, og virusset kom, har det givet en kæmpe stigning i ordrer. Ikke mindst i Norge og Sverige, som melder meget hårdt ud til os. Det er ikke mange ledige timer, vi har, siger Per Jørgensen.

Produktionslinjerne på fabrikken er bemandet i treholdsskift og kører uafbrudt med sæbe- og spritprodukter. Da coronakrisen begyndte, var der omkring 50 ansatte på fabrikken. Nu er de over 80.

Men selvom krisen betyder øget omsætning, går direktøren ikke rundt og tænker på, hvor god en forretning, han har lige nu.

- Så langt er tankerne ikke gået endnu. Vores tanker er kun på at kunne levere til de kunder, der har efterspurgt produkterne i de mængder, vi kan, siger Per Jørgensen.

- Men det kom fra den ene dag til den anden. Fra den 5. marts væltede det ind, og så har vi ikke spekuleret på andet end at få

råvarer
hjem og producere og mande op.

Frisk web-fisk

Også hos fiskehandlerne er der travlt i disse uger.

Der bliver stadig langet ål og røgede makreller over disken i Fiskehuset i Thisted ved Limfjorden, men der bliver også sendt rigtig mange per pakkepost.

Salget af fisk fra butikkens webshop er mere end tredoblet under coronakrisen.

- Så det er jo en ret pæn fremgang. Det retter op på, at restauranten er lukket lige nu, så det er vi rigtigt glade for, siger Lisbeth Toft Jensen fra Fiskehuset.

Per Toft Jensen fra Fiskehuset i Thisted har travlt som aldrig før. Fiskene bliver nu både solgt i butikken og sendt ud med post. (Foto: fiskehuset.com)

Hun oplever, at mange kunder har bedre tid til at forkæle sig selv med en god fiskeret fra eget køkken.

- Det er der slet ingen tvivl om, og det skal man også have lov til i disse tider, hvor der er nok, der er hårdt.

Ifølge auktionsmester Jesper Kongsted på Hanstholm Fiskeauktion er auktionspriserne på de finere fiskearter som pighvar og havtaske faldet til nær det halve, fordi efterspørgslen fra restaurationer er væk.

Det gør det også billigere at købe god fisk på nettet, men spørgsmålet er så, om fremgangen fortsætter, når krisen er ovre.

Lisbeth Toft Jensen holder da også ligesom fabrikanten fra Falster lidt igen med at juble over den medvind, coronakrisen har givet omsætningen.

- På en måde har vi haft så travlt med alt det her, at vi næsten ikke har haft tid til at tænke, siger hun.

Måltidskasser er populære

Fisk er også at finde i måltidskasserne fra virksomheden Skagenfood i Strandby ved Skagen.

Her oplever Peter Bagge-Nielsen, der var med til at etablere Skagenfood for 19 år siden, at mange har fået ekstra appetit på måltidskasser leveret direkte til døren.

Virksomheden i det østlige Vendsyssel har været nødt til at lukke for tilgangen af nye kunder på grund af den store efterspørgsel, der i de første par uger efter nedlukningen af Danmark steg med 35 procent, fortæller Peter Bagge-Nielsen.

Ægteparret Betina Kühn og Peter Bagge-Nielsen har lige nu så travlt i deres virksomhed Skagenfood, at de må sige nej tak til nye kunder. (Foto: Lars Horn © Skagenfood)

- Folk er ikke til

fritidsaktiviteter
, arrangementer eller på kursus længere. Folk er derhjemme, så tiden bliver brugt på at lave mad, fordi man er der alle ugens dage. Lige pludselig er der kommet gang i køkkenet i alle familier.

Men årsagen til den store efterspørgsel er kedelig, siger Peter Bagge-Nielsen, der snart håber på normale forhold.

- Det er spændende fra en virksomhedsvinkel at prøve at efterkomme den store efterspørgsel, men vi vil helst være det foruden, for vi tror, det falder tilbage igen, når krisen er ovre.