Herlufsholm rektor stopper: Mit mål har været at uddanne til eliten

PORTRÆT: Da Klaus Eusebius Jakobsen for 23 år siden kom til landets ældste kostskole, Herlufsholm, lå skolens økonomi i ruiner. Når skoleåret slutter, kan han se sine ønsker for skolens fremgang opfyldt.

- Det var en udfordring at komme til en skole, der ret beset lå ned. Jeg havde sat mig derhjemme og skrevet ned, hvilke ideer og tanker jeg havde ud fra det, jeg havde hørt og læst om skolen. Det sjove er, at det stort set er blevet opfyldt alt sammen, siger Klaus Eusebius Jakobsen. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)

Året er 1993. Herlufsholm Skole ved Næstved er som en supertanker ude af kurs, med hul i skroget og uden kaptajn. Rektor er fyret, og elevtallet er skrumpet ind til 280 elever, hvoraf de 250 er kostelever.

Med andre ord er det noget af en opgave, den dengang 46-årige Klaus Eusebius Jakobsen har taget på sig, da han 1. november 1993 sætter sig i den tomme rektorstol på Herlufsholm Kostskole.

- Det var en udfordring at komme til en skole, der ret beset lå ned. Jeg havde sat mig derhjemme og skrevet ned, hvilke ideer og tanker jeg havde ud fra det, jeg havde hørt og læst om skolen. Det sjove er, at det stort set er blevet opfyldt alt sammen, fortæller Klaus Eusebius Jakobsen.

Han har denne vinter annonceret sin afgang som rektor med skoleårets afslutning.

Vi skriver nu 2016. Den internationale studentereksamen er blevet indført på skolen som en parallel til den danske studentereksamen. Samtidig er elevtallet mere end fordoblet til 650 elever, og af dem er de 300 kostelever. Skolen ligger nu på en femteplads blandt Danmarks gymnasier.

4 DETALJER FRA KLAUS EUSEBIUS JAKOBSENS LIV
  • I forbindelse med sin tiltrædelse anskaffede Klaus Eusebius Jakobsen sig et antal eksemplarer af Jan Guillous bog Ondskaben og bad sine kostinspektører om at læse den.
  • Mellemnavnet Eusebius kommer fra faderen, der i 1905 blev døbt Eusebius. Siden har Klaus, hans børn og søskende overtaget navnet.
  • Når rektor-jobbet slutter vil Klaus Eusebius Jakobsen rådgive om fundraising. Han været med til at skaffe ca. 175 millioner kroner til Herlufsholm Skole.
  • Klaus Eusebius Jakobsen vil gerne i Næstved Byråd og har planer om at stille op til det næste kommunalvalg for de radikale.

Som en brudekjole

Fra vinduerne i rektors kontor er der udsigt til Røde Plads, et nyanlagt bølget murstenstorv, der smyger sig op ad skolens flere hundrede år gamle bygninger.

Det indkapsler meget godt dét, den nu 450 år gamle skole har oplevet i Klaus Eusebius Jakobsens snart 23-årige regeringstid.

For ham har det handlet om at bevare landets ældste kostskoles traditioner, men samtidig forny dem så de passer ind i det nye årtusinde.

Det har været lidt som med en brudekjole. Lidt nyt og lidt gammelt, lidt blåt og lidt lånt.

Det lånte er kommet fra erfaringer fra et tilsvarende job på Bagsværd Kostsskole og Gymnasium, og det blå, tja, det er der meget af på Herlufsholm. Den blå skoleuniform og det blå blod, senest personificeret af Prins Nikolai, som er Prins Joachim og Grevinde Alexandras ældste søn.

Slut med engelsk kostskolemiljø

Selv om hjemmearbejdet var gjort fra et tilsvarende job på Bagsværd Kostskole og Gymnasium, så var udfordringen på landets ældste kostskole alligevel noget andet, end Klaus Eusebius Jakobsen havde regnet med.

For på den ene side skulle skolens ry, eller brand, bevares, og på den anden side var der visse traditioner, der skulle enten skæres væk eller skæres til.

- Vi har noget så gammeldags som præfekter, som nogle ryster på hovedet af. Det er de ældste elever, som hjælper kostskoleinspektørerne. Begrebet kendes fra utallige kostskolefilm, hvor de ældre udøver deres magt over de yngre elever.

- Sådan må det ikke være. Jeg valgte at lade præfekterne forsætte, men med fokus på en slags lederuddannelse af eleverne, hvor de lærer sig selv at kende, og hvor de får nogle værktøjer, der ikke handler om det fysiske overgreb.

Det er en kamp, som Klaus Eusebius Jakobsen mener, at han har vundet. Derfor ærgrer det ham også rigtig meget, når gamle kostskolelever fra tid til anden beskriver deres oplevelser på skolen og fremhæver magtmisbrug og ydmygelser.

- Triste historier, men sådan er det ikke mere, konstaterer han.

Uddanner ikke eliten, men til eliten

Gennem sine snart 23 år som rektor har Klaus Eusebius Jakobsen været drivkraft for utallige store nybygninger og renoveringer, blandt andet en ny sportshal, Røde Plads og den nye elevgård, Bodilgården. Han har været med til at fundraise tæt på 200 millioner kroner til skolen.

Derfor sparer forstander på Herlufsholm Skole, Jens Moberg, heller ikke på superlativerne i den pressemeddelelse, der fortæller, at Klaus Eusebius fratræder som rektor 1. september i år.

"Klaus Eusebius Jakobsen har gjort en fantastisk indsats som rektor for Herlufsholm og har gjort en afgørende positiv forskel i Herlufsholm Skoles lange historie. Klaus vil blive savnet - og altid være husket på skolen. Jeg er meget taknemmelig for Klaus' store dedikation, engagement og indsats."

Den 69-årige rektor ved også godt, hvad han selv gerne vil huskes for. Ud over den internationale studentereksamen peger Klaus Eusebius Jakobsen på femtepladsen blandt 159 danske gymnasier.

- Vi lå temmelig højt i forvejen, og alligevel er det lykkedes os at løfte os yderligere. Det er jeg faktisk ret stolt af, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

Trods skolens renommé holder han fast i, at han ikke uddanner eliten i Danmark.

- Jeg vil hellere uddanne folk TIL eliten og gøre eleverne klar til at indtage lederstilling hér, dér og alle vegne. Så har vi opnået vores mål.

BLÅ BOG:

  • Født 9. januar 1947
  • Cand. mag. i historie og dansk ved Københavns Universitet 1974.
  • Gift med lektor Inge Olhoff-Jakobsen. Sammen har de børnene Emil (1989) Mathilde (1994) og Josephine (1995).
  • Rektor på Herlufsholm Skole og Gods 1993-2016.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.