Historisk fund Falster: Gammelt skibsvrag dukker op under sandet

Kraftig vind har blæst sand væk fra stranden og afsløret et skibsvrag, der er flere hundrede år gammelt.

Stævnen på skibet ligger blotlagt i strandkanten, mens resten af vraget fortsætter ud på lavt vand. (Foto: Andreas Kallmeyer Bloch © Vikingeskibsmuseet)

De fleste har nok prøvet at gå langs de danske strande med nakken bøjet og øjnene fæstnet på sandet på jagt efter ravstykker eller opskyllede muslingeskaller. Men de færreste tør nok drømme om at støde på et vaskeægte skibsvrag, der er flere hundrede år gammelt.

Det er nu alligevel tilfældet på Bøtø Strand på det sydlige Falster.

Flere dage i april med voldsom nordøstenvind har nemlig betydet, at store mængder sand har flyttet sig, og at et skibsvrag nu er kommet til syne i vandkanten.

Og det er helt særligt, da de fleste danske vrag ellers findes på langt dybere vand, forklarer Andreas Kallmeyer Bloch, museumsdirektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

- Der er masser af vrag i Danmark, men det er ikke så tit, at vi får dem i strandkanten. Jeg har ikke været ude for det i den tid, jeg har arbejdet med marinarkæologi øst for Storebælt. Der plejer mere at være noget, der sker på vestkysten.

Skibets placering gør det let og billigt for marinarkæologerne fra Vikingeskibsmuseet at undersøge det, og arkæologerne har da også været en tur i vandet for at kigge på vraget, der anslås til at være omring 15-20 meter langt.

Selvom vraget endnu ikke kan dateres præcist, vurderer Andreas Kallmeyer Bloch, at det har sejlet i de sydsjællandske farvande i 1600-1800-tallet.

Vraget anslås til at være omring 15-20 meter langt. (Foto: Andreas Kallmeyer Bloch © Vikingeskibsmuseet i Roskilde)

Et forsigtigt bud fra museumsinspektøren kan også være, at vraget stammer fra en stor stormflod i 1872, hvor flere end 400 skibe gik ned langs kysten på Falster.

Ingen guld og diamanter

Selvom skibsvraget har ligget gemt under sandet i flere hundrede år, vil det dog ikke gemme på vraggods med guld og ædelstene. Det ligger nemlig for tæt på kysten og vil derfor være blevet tømt, da det gik på grund, forklarer Andreas Kallmeyer Bloch:

- Der er ikke nogle af den slags skatte, men der kan være enormt mange arkæologiske skatte gemt i sådan et vrag, siger han.

Udover at undersøge selve træet, som skibet er bygget af, vil arkæologerne nemlig også kigge efter pollen, mikroorganismer og endda menneskeknogler. De kan alle være med til at fortælle, hvad skibet har været brugt til, og hvem der har været ombord.

- Skibet vil være fra en periode, hvor vi har masser af kilder og registre, som vi kan gå igennem. Sandsynligvis kan vi finde ud af, hvem der har været ombord, og så vil der nok være nogen, der kan spore deres forfædre, der er omkommet i forliset, siger Andreas Kallmeyer Bloch.

Skal dækkes med sand igen

En del af vraget er fritlagt på nuværende tidspunkt, men marinarkæologerne på Vikingeskibsmuseet i Roskilde håber at kunne udgrave flere dele af skibet, så de kan lave yderligere undersøgelser. Men det kræver dog først tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Der er dog ikke tale om, at hele vraget skal graves op og flyttes. For når arkæologerne er færdige, skal vraget nemlig dækkes til med sand igen, forklarer Andreas Kallmeyer Bloch:

- Det bedste er at dække det til med det samme sand og grus, som det ligger i nu. Når det er fritlagt som nu, kan der komme pæleorme i, og derfor skal vi skynde os at tage vores prøver og så sikre, at det ikke bliver ødelagt mere.

Facebook
Twitter