Hjemløs fik hjælp til bolig: Mit liv er blevet meget bedre nu

Næstved Kommune har succes med at hjælpe hjemløse væk fra gaderne.

Susanne Jørgensen var hjemløs, men hun fik en lejlighed med hjælp fra Næstved Kommunes Housing First-indsats. (Foto: Thor Bill © (c) DR)

Susanne Jørgensen fra Næstved stod pludselig på gaden uden et sted at bo, da hendes daværende kæreste fik problemer og ikke længere kunne betale sin husleje.

- Min situation var lidt dårlig. Jeg havde brug for hjælp, fortæller Susanne Jørgensen, der søgte ind på forsorgshjemmet i Næstved, hvor hun fik lov til at bo i en periode.

På forsorgshjemmet fik Susanne Jørgensen en kontaktperson, Jette, der hjalp hende med at få kontakt til Næstved Kommune. Det blev indgangen til kommunens ”housing first”, eller "husly først"-indsats.

Den slags indsatser vil socialminister Mai Mercado (K) have flere af, for siden 2009 har Danmark fået 1600 flere hjemløse. Og det er for mange.

Derfor er regeringen kommet med et udspil til forhandlingerne om de såkaldte satspuljemidler, der lyder på at afsætte 250 millioner kroner til en øget indsats for hjemløse.

Det skal blandt andet ske med ”husly først”-strategien, hvor man fra kommunens side først hjælper den hjemløse med at få en bolig, før man forsøger at afhjælpe andre problemer, som for eksempel sociale problemer eller misbrug.

- Lyspunktet er, at vi ved, hvad der virker. Husly først virker. At hjemløse får en bolig først og så efterfølgende får den rette sociale støtte, siger Mai Mercado.

Igennem Housing First i Næstved Kommune fik Susanne Jørgensen hjælp til at lære at styre sin økonomi, en lejlighed og dernæst et tre-måneders forløb, hvor hun skulle lære at klare sig selv i egen bolig.

- Det betød rigtig meget, for så kunne jeg få hjælp. Mit liv er blevet meget bedre nu, siger Susanne Jørgensen, der især var glad for at have en at ringe til, hvis hun havde brug for hjælp.

Leder af Center for Socialt Udsatte i Næstved Kommune, Anne-Mette Kistrup, fortæller, at kommunen de sidste halvandet år har haft 11 borgerforløb med Housing First, hvor kun én borger har haft tilbagefald. (Foto: Thor Bill © (c) DR)

Housing First er en intensiv bostøtte til hjemløse, forklarer Anne-Mette Kistrup, leder i Center for Socialt Udsatte i Næstved Kommune:

- Før i tiden skulle man gøre sig fortjent til at få en bolig. Ved Housing First bliver man sat ud i boligen, og dér starter metoden så med Housing First. Strategien er god, fordi den bibeholder vores borgere i egen bolig, når de er sat ud, siger Anne-Mette Kistrup.

Næstved Kommune har i de sidste halvandet år haft 11 borgerforløb, hvor kun én borger har haft tilbagefald.

- Det gode ved støtten er, at der er én kontaktperson, så jeg kan kun opfordre til, at man kommer i gang, siger Anne-Mette Kistrup.

26 kommuner fra Holstebro over Haderslev til Høje Taastrup er lige nu i gang med et to-årigt projekt med Housing First ifølge oplysninger fra Socialstyrelsen.

Jeg er en solstrålehistorie

I gang kom Susanne Jørgensen også, og hun opfordrer andre hjemløse til at komme videre:

- Gå på kommunen eller på forsorgshjem og få hjælp, som jeg fik hjælp. Vi skal have de hjemløse væk fra gaderne, siger hun og understreger, at hun stadig ville have boet på gaden eller på et forsorgshjem uden Housing First:

- Nu sælger jeg Hus Forbi og det er en god støtte for mig. Jeg har lavet mange gode solstrålehistorier, siger en glad Susanne Jørgensen.

Fakta om Housing First:

  • Housing First er et forløb på ni måneder.
  • Forløbet er inddelt i tre faser á tre måneders varighed:
  • Fase 1: fokus er på den økonomiske del, så borgeren kan klare sig økonomisk og få styr på blandt andet gældssanering.
  • Fase 2: Borgeren skal lære at bo i egen bolig.
  • Fase 3: I denne fase udfases støtten fra kontaktpersonen.

    Kilde: Anne-Mette Kistrup, centerleder, Næstved Kommune

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.