Hjertebanken og svedige håndflader: Kommune vil bekæmpe eksamensangst i folkeskolen

Virtual reality og knuste tallerkener skal styrke eleverne ved det grønne bord.

Elevernes karakter er steget efter, at de har været på kursus i at håndtere eksamensangst. Arkivfoto. (© Colourbox)

Eksamenstiden nærmer sig, og det betyder for mange unge koldsved, rystende hænder, bævende stemmer og klappen, der går ned, når de skal sidde ved det grønne bord.

Men i Guldborgsund Kommune skal eksamensangsten væk og karaktererne op.

Derfor har kommunen hyret firmaet Meptek til at hjælpe 8. og 9. klasses elever af med deres eksamensangst.

Og det hele begynder med at fortælle eleverne, at eksamen er noget mærkeligt noget, og at de ikke er alene om at være nervøse, fortæller medstifter af Meptek Jacob Friis.

Meptek har haft 212 elever fra 8. og 9. klasse på seks af Guldborgsund Kommunes skoler gennem projektet.

En smadret tallerken og virtual reality

Firmaet bruger nemlig alternative metoder til at mindske eksamensangsten hos de unge.

- Vi starter med en workshop, hvor man skal fremlægge for hele klassen. Her skal man eksempelvis sælge en Hawaii-krans til resten af klassen. Det tager fokus fra en selv, fortæller Jacob Friis fra Meptek.

Vi skriver de negative ting ned på tallerkenen - og så smadrer vi den.

Jacob Friis, Meptek

Men at fremlægge om sjove ting er langt fra det eneste, de unge skal lave på eksamenskurset.

- Senere samme dag skal de unge se sig selv med virtual reality, hvor de skal se, hvorfor de klør sig i håret, hvorfor står de på denne måde, hvorfor taler de ikke mere tydeligt. Det er mærkeligt, og det er grænseoverskridende. Men alle er i samme båd, og alle gør det samme, så vi fælles kan overvinde eksamensangsten, siger Friis.

Derfor fokuserer Meptek på, at elevernes negative følelser om eksamen skal væk. Om det så kræver at ødelægge noget porcelæn.

- Vi smadrer også tallerkener i undervisningen, hvor vi skriver de negative ting ned på tallerkenen - og så smadrer vi den, lyder det fra medstifteren af Meptek.

Ønsker en bedre oplevelse for eleverne

Camilla Bendtsen, der er konsulent for Guldborgsund Kommune, ønsker, at eleverne øger troen på sig selv, så eksamenen kan blive en god oplevelse.

- Vi vil gerne give eleverne nogle helt konkrete værktøjer til den gode fremlæggelse og præsentationer. Eleverne skal kunne tro på sig selv. De kan godt fremlægge, og de kan godt tale foran andre mennesker. Der er en del elever, som er nervøse før eksamen, og der vil vi gerne give dem en god oplevelse, fortæller Camilla Bendtsen om initiativet.

Der er en del elever, som er nervøse før eksamen, og der vil vi gerne give dem en god oplevelse.

Camilla Bendtsen, konsulent i Guldborgsund kommune

Det er ikke kun til folkeskoleeksamen, hvor eleverne kan styrke deres præsentation ved det grønne bord.

- Vi får nogle elever, der som personer udvikler sig. De bliver klar til nogle ting, som de skal bruge videre i livet uanset, om de vælger en erhvervsuddannelse, ungdomsuddannelse eller 10. klasse, siger Camilla Bendtsen fra Guldborgsund Kommune.

Og målet om at få elevernes eksamensangst væk er bestemt lykkedes, hvis man ser på elevernes karakterer, mener Jacob Friis.

- Vores mål var, at elevernes karakter skulle stige med én karakter. Men de er faktisk i gennemsnit steget med to karakterer, lyder det tilfreds fra Meptek, der i øvrigt er forkortelsen Mundtlig Eksamens Præsentations Teknik. De har udarbejdet konceptet med blandt andet coaching og aktiviteter i samarbejde med virksomheden F.A.A.S.T.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.