Hjertepatienter fjernes fra akutsygehus i de sene timer: Overlæge frygter dødsfald

Besparelser får Sjællands Universitetshospital i Køge til at lukke den hjertemedicinske afdeling i aften- og nattetimer.

Fra 1. marts skal hjertepatienter fremover sendes til Roskilde i stedet for Universitetshospitalet i Køge, der på grund af besparelser vil lukke hjerteafdelingen i aften- og nattetimerne. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Patienter i hele det østlige Sjælland er i oprør over, at den hjertemedicinske afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge fra 1. marts lukker i aften- og nattetimerne.

For at spare har sygehusledelsen besluttet, at hjertepatienterne skal sendes videre til Roskilde.

Det betyder, at der ikke er hjertelæger til rådighed efter klokken 15.24 og frem til klokken 08.00 næste morgen på Universitetshospitalet i Køge.

Overlæge Tonni Nielsen fra hjertemedicinsk afdeling på Køge Sygehus er rystet over beslutningen, som er truffet uden at spørge hjertelægerne.

- Indtil nu har hjertelægerne hjulpet til på akutafdelingen. Vi har kunnet hjælpe med at afklare, om en patient var hjertesyg, siger han.

- Når der ikke længere er hjertelæger tilstede, er der stor risiko for fejlvurderinger. Man kan overse en blodprop eller give blodfortyndende medicin til patienter, der ikke er hjertesyge. I sidste ende kan det betyde dødsfald.

En skrivebordsbeslutning

Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen, er ligeså oprørt over beslutningen om at drive et stort akutsygehus i Køge uden hjerteafdeling i aften- og nattetimerne.

- Akutte patienter med eksempelvis ondt i maven kan sagtens være hjertepatienter, men det kræver, at der er hjertemedicinske eksperter på akutsygehuset - også om aftenen og om natten, siger hun.

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, smider fløjshandskerne og kalder sygehusledelsens beslutning for en skrivebordsbeslutning, der skal gøres om.

- Det giver ingen faglig mening at ligge og køre hjertepatienter fra akutsygehuset i Køge til Roskilde, som oven i købet slet ikke er et akutsygehus. Hjertelæger hører til på et akutsygehus. og sådan er det alle andre steder i Danmark. Køge vil være det eneste akutsygehus uden hjertelæger, hvis de fastholder den helt forkerte skrivebordsbeslutning, understreger hun.

Regionsrådsformand forsvarer beslutning

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) forsvarer sygehusledelsens beslutning.

- Vi har brug for pladsen til akutafdelingen i Køge, og hjertepatienter bliver jo i forvejen kørt til Roskilde, hvis man allerede i ambulancen ved, at det drejer sig om hjertesygdom, siger han.

- Sygehusledelsen har forsikret mig om, at det ikke vil skade patienterne, så vi er nødt til at vente med at samle akutfunktionen og hjertepatienterne til 2025, når det nye sygehus i Køge står klar, lyder det fra Heino Knudsen.