Holbæk er landets fattigste kommune

SE KORTET Der er stor forskel på, hvor godt landets kommuner er polstret økonomisk.

I gennemsnit har landets kommuner omkring 7.000 kroner per borger liggende i kommunekassen, men tallet svinger fra 875 kroner til 19.829 kroner.

Røde bøffer eller pasta med ketchup. Der er stor forskel på, hvordan økonomien ser ud i de danske hjem. Det gælder også for de kommuner, vi bor i.

I Tårnby har kommunen for eksempel næsten 20.000 kroner per borger i kommunekassen per 1. maj i år, og det gør kommunen til landets rigeste. I den anden ende er Holbæk med kun 875 kroner per borger.

Med kun 875 kroner per borger er Holbæk tæt på at blive sat under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor man griber ind, når den sidste krone på kistebunden tages op.

Det fortæller Kurt Houlberg, professor i lokaløkonomi.

- Holbæk har en kritisk lav likviditet, og der er en advarselslampe, der lyser, siger han.

Når en kommune kommer under 1.000 kroner per borger, sender Økonomi- og Indenrigsministeriet en skrivelse til kommunen om, at den skal være opmærksom på den kritiske situation og fortælle ministeriet, hvad den vil gøre for at rette op på likviditeten.

- Men en kommune sættes først under administration, hvis kommunekassen er tom, siger Kurt Houlberg.

Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V), er enig med professoren i, at det er alvorlige skyer, der trækker sig sammen over kommunen, men han holder fast i, at Holbæk ikke kommer under administration.

- Det kan jeg sige helt klart: Det kommer vi på ingen måde. Vi har selv taget hånd om vores problemer, og vi har sikret os løsninger. Så fra 2018 og frem er vi igen i god gænge, lyder det optimistisk fra borgmesteren.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.