Hold hjernen i gang med fællesskab og fordybelse

Forsker i mental sundhedsfremme opfordrer til at dyrke interesser, hvor vi er sammen med andre. For fællesskabet er gået lidt fløjten, mener hun.

Seniorforsker i mental sundhedsfremme opfordrer til, at vi bruger tid sammen med andre mennesker, for at afværge stress og angst. (Arkivfoto)

200.000 danskere spiller ifølge Danmarks Bridgeforbund bridge, og banko er blevet populært hos de unge.

Det er positivt i en tid, hvor sociale medier som Facebook fylder meget i folks hverdag, mener seniorforsker hos SIF, Statens Institut for Folkesundhed, Vibeke Koushede.

- Vi kan se på undersøgelser, at det har stor betydning for vores mentale sundhed på sigt, hvis vi holder os aktive på forskellige måder både fysisk og mentalt. Det kan være socialt og spirituelt, siger hun.

Seniorforskeren i mental sundhedsfremme forklarer, at det at gøre noget i fællesskab kan være med til at afværge stress og angst.

- Når vi er fælles om noget, vi brænder for, så er det faktisk beskyttende både i forhold til angst og depression, men også i forhold til vores kognitive funktion, altså de processer, der er i hjernen, som gør at vi kan lære at huske, siger hun.

I en travl hverdag glemmer vi ifølge Vibeke Koushede at prioritere de ting, som giver os energi i hverdagen. Hun mener, vi i for lang tid haft et stort fokus på præstation, selvrealisering og på imagepleje, og at det er noget, som vi ikke trives godt med.

Hun opfordrer blandt andet til, at vi lægger mobilen fra os:

- Det med at være på sociale medier hele tiden er anstrengende; at være på hele tiden, at skulle præstere, som mange også gør, når de er på Facebook, siger Vibeke Koushede og fortsætter:

- Jeg tror, at trække stikket ud og være tilstede dér, hvor man er, omkring det, man er i gang med, har en meget stor værdi. At finde tid til ro og fordybelse, det er vigtigt for vores mentale sundhed og trivsel og vores velbefindende, siger hun.

Vibeke Koushede mener, det er vigtigt, at de ting, vi laver i fritiden ikke nødvendigvis altid skal have en gevinst.

- Det er som om fællesskabet, det at være sammen, er gået lidt fløjten, siger hun og forklarer, at aktiviteter i fællesskaber kan være med til at give mennesker følelsen af livskvalitet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.