Hospitalsansattes ytringsfrihed skranter

Frygten for fyresedlen får hospitalsansatte til at klappe i, når de oplever problemer på arbejdspladsen. Det mener fagforbundet FOA.

- Der er sket en stærk afdæmpning i lysten til at stå frem og sige, at det her vil jeg bare ikke være bekendt, siger FOA's formand Dennis Kristensen (arkivfoto). (Foto: Bjarke Feldt Rasmussen © DR Midt&Vest)

Den seneste tid har der været flere eksempler på, at travlhed på sygehusene går ud over patienterne.

Alle sager er fremkommet, efter at DR har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets påbud.

Og der er en grund til, at sagerne skal frem på den måde. Hos fagforeningen FOA oplever man nemlig, at deres medlemmer - de ansatte på sygehusene - de senere år er blevet mere bange for at stå frem med kritik af egen arbejdsplads.

- Der er sket en stærk afdæmpning i lysten til at stå frem og sige, at det her vil jeg bare ikke være bekendt, siger formand Dennis Kristensen.

Han mener, at den økonomiske krise og angsten for at blive fyret er nogle af årsagerne til, at de ansatte holder inde med kritikken.

Dansk Sygeplejeråd er i gang med en undersøgelse af, hvad der sker med de medlemmer, som vælger at gøre brug af deres ytringsfrihed.

- Fordi vi mener, det er et problem for vores samfund, hvis offentligt ansatte ikke frit kan fortælle om, hvad de oplever på deres arbejde, siger formand Grethe Christensen.

Hos Danske Regioner erkender man, at der er et problem, og derfor er de i gang med en bred indsats overfor både ledelse og medarbejdere i regionerne.

- Det gør vi en ekstra indsats for lige nu. Vi ved, der er meget fokus på det, og vi vil gerne gøre det helt tydeligt for alle, at man som offentlig ansat har muligheden for at ytre sig frit - også på vores hospitaler og institutioner, siger formand for løn- og praksisudvalg i Danske Regioner, Anders Kühnau (S).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk